Plakat
Plakat "Ustavimo sovraštvo, da", pobudo za referendum o prepovedi na podlagi diskriminacije spola je predložila stranka demokratična zveza (EDU). Foto: Reuters

V Švici je do zdaj veljala prepoved diskriminacije na podlagi rase, veroizpovedi ali etničnosti, zdaj pa bodo to dopolnili še s prepovedjo na podlagi spolne usmerjenosti.

Dopolnitev zakona je podprlo okoli 62 odstotkov volivcev.

Pobudo je podprla večina strank, ji pa je nasprotovala najmočnejša parlamentarna stranka, desničarska Ljudska stranka (SVP). SVP trdi, da so homofobne nazore v Švico vnesli priseljenci in da bi bila učinkovitejša od zakonskega dopolnila socialni dialog in izgon tujih storilcev.

Poslanec SVP-ja Eric Bertinat je za AFP dejal, da meni, da je zakon "del LGBT-načrta počasnega pomika proti istospolnim porokam in umetni oploditvi za istospolne pare".

Marc Frueh, vodja Demokratske zveze Švice (EDU), manjše krščanske stranke, pravi, da gre za "cenzurni zakon".

Foto: Reuters
Foto: Reuters

"Zgodovinski dan"

Poslanec švicarskih socialdemokratov Mathias Reynards pa je po drugi strani za televizijo RTS1 današnji dan opisal kot zgodovinski. Po njegovem mnenju je to sijajno sporočilo za vse, ki so bili kdaj žrtve diskriminacije.

Kaj zakon prepoveduje?
- Javno blatenje ali diskriminiranje nekoga, ker je istospolno usmerjen.
- Hujskanje k sovraštvu do istospolno usmerjenega človeka v besedilu, govoru, slikah ali gestah.
- Diskriminiranje v restavracijah, kinematografih in javnih prostorih, kot so bazeni.

Zakon ne prepoveduje:
- Homofobnih izjav znotraj kroga družine ali prijateljev.
- Diskriminacije, temelječe na spolni identiteti, vključno s transspolnimi ljudmi.
- Javnih razprav na temo diskriminacije.
- Šal o istospolno usmerjenih ljudeh.

Ne cenovno dostopnim stanovanjem

Švicarji so odločali tudi o pobudi za večjo podporo cenovno dostopnim stanovanjem, ki pa ni dobila zadostne podpore. Glede na delne izide je prejela le 42 odstotkov glasov volivcev.

Pobudniki so si prizadevali za to, da bi bilo najmanj deset odstotkov novozgrajenih stanovanj namenjenih za javno korist. Predlagali so tudi, da bi občine imele predkupno pravico pri prodaji zemljišč in da bi onemogočili, da bi bila sredstva za energetsko sanacijo stavb porabljena za luksuzne rešitve.