Foto: Reuters
Foto: Reuters

Postopno zvišanje upokojitvene starosti s 65 na 66 let, kar je predlagal podmladek desne Liberalne stranke, naj bi zavrnile približno tri četrtine volivcev, so pokazale projekcije gfs.bern. Proti so bili prav v vseh švicarskih kantonih, poroča AFP.

Predlog za dodatno pokojnino so spodbujale švicarska zveza sindikatov in levosredinske stranke, za sprejetje pa je potreboval tudi podporo večine od 26 švicarskih kantonov. Večina ga je podprla, nasprotovanje pa je bilo najmnožičnejše v kantonih z nižjimi davki, poroča Reuters.

Podprli so ga v 15 od skupaj 26 kantonov. V kantonih, kjer prevladujejo konservativni volivci, so z več kot 68-odstotno podporo glasovali proti, medtem ko je predlog v šestih kantonih dobil več kot 70 odstotkov glasov, vključno z 82-odstotno podporo v zahodnem kantonu Jura.

Po navedbah švicarske televizije so švicarski volivci tako prvič v več kot 130 letih podprli pobudo politične levice za razširitev socialnih prejemkov. Udeležba na referendumu je bila okoli 57,6-odstotna.

"To je zgodovinska zmaga za upokojence," so se odzvali v švicarskem združenju za pravice upokojencev Avivo.

Prebivalstvo Švice se stara, številne državljane pa pestijo tudi vse višji življenjski stroški. Sindikati so zato predlagali dodatno mesečno izplačilo pokojnine vsako leto, podobno trinajsti plači, ki jo prejemajo številni zaposleni v Švici in drugih evropskih državah.

"Upokojenci opažajo, da njihov življenjski standard pada," je pred referendumom pojasnil vodja švicarske zveze sindikatov Pierre-Yves Maillard. "Prihaja do krize kupne moči," je opozoril.

Kako bo povišanje pokojnin, ki naj bi začelo veljati leta 2026, financirano, ni jasno. Nasprotniki pravijo, da bi to lahko sprožilo zvišanje davkov ali zmanjšanje izdatkov in obremenjevalo mlajše Švicarje.

Po mnenju vlade bo predlagano zvišanje stalo več kot štiri milijarde švicarskih frankov (4,17 milijarde evrov) na leto. Prav tako vlada trdi, da bo socialna korist od predlagane spremembe, ki bi dodatna plačila dodelila vsem upokojencem, ne glede na njihov finančni položaj, omejena.

Najnižja švicarska starostna in družinska pokojnina po navedbah Reutersa znaša 1225 švicarskih frankov (1281 evrov) na mesec, najvišja pa 2450 frankov (2562 evrov). Za pare je omejena na 3675 frankov (3844 evrov).