Ukrajinska begunka kaže porušeno stanovanje. Foto: Reuters
Ukrajinska begunka kaže porušeno stanovanje. Foto: Reuters

Vodja UNHCR-ja Filippo Grandi je opozoril, da je trpljenje civilistov, ki morajo zapustiti domove, odgovornost tistih, ki vodijo vojno. "Vojna v Ukrajini je tako uničujoča, da je brez svojih domov ostalo že deset milijonov ljudi," je dejal. Njihove prve ocene so bile, da bo Ukrajino zapustilo štiri milijone prebivalcev.

Od teh, ki so odšli s svojih domov, jih je 3,4 milijona zapustilo državo, od tega v soboto 60.352. Največ beguncev je sprejela Poljska, več kot dva milijona. V Romunijo se je zateklo dobrega pol milijona ljudi, v Moldavijo 362.000, na Madžarsko 306.000, na Slovaško 245.000 in v Rusijo 184.000 ljudi, piše BBC.

Preostalih 6,48 milijona ljudi je razseljenih znotraj Ukrajine.

Med begunci skoraj izključno ženske in otroci

Okoli 90 odstotkov vseh, ki so zbežali, so ženske in otroci. Moški, stari od 18 do 60 let, morajo namreč ostati v državi in jo braniti. Med tistimi, ki so zbežali v tujino, je po ocenah Sklada ZN-a za otroke (UNICEF) več kot 1,5 milijona otrok. Organizacija opozarja, da jih vse bolj skrbi, kaj čaka te otroke, saj obstaja veliko tveganje za to, da postanejo žrtve trgovine z belim blagom in različnega izkoriščanja.

Mednarodna organizacija za migracije (IOM) pa je sporočila, da je iz Ukrajine do zdaj zbežalo tudi 162.000 tujih državljanov.

Na ozemlju pod nadzorom Kijeva pred vojno živelo 37 milijonov ljudi

Pred začetkom vojne je na območjih, ki jih nadzoruje Kijev, torej brez polotoka Krim in proruskih separatističnih pokrajin na vzhodu države, živelo okoli 37 milijonov ljudi.

Visoki komisariat Združenih narodov za človekove pravice pa je sporočil, da so od 24. februarja potrdili smrt 902 civilistov. Ker vsako smrt pri uradu neodvisno potrdijo, opozarjajo, da je verjetno pravo število mrtvih večje.

Kako za ukrajinske begunce skrbijo v poljskih in nemških mestih, si oglejte v galeriji.

Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o dogajanju v Ukrajini smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod eno novico. Ne gre za cenzuro ali blokado, temveč za vzdrževanje ravni komunikacije na portalu javne RTV, ki je zavezana k takšnim merilom. Svoje mnenje o dogajanju v Ukrajini lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.