Na kontaktni točki so doslej našteli 23 mačk, 48 psov in eno činčilo. Foto: EPA
Na kontaktni točki so doslej našteli 23 mačk, 48 psov in eno činčilo. Foto: EPA

Kot je sporočilo ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, evropska uredba o netrgovskih premikih hišnih živali predvideva odstopanje od zdravstvenih pogojev v izrednih razmerah, zato Slovenija zaradi vojne v Ukrajini ne zahteva predhodnega dovoljenja pristojnega organa za vstop hišnih živali v državo.

Mora pa imeti lastnik živali najpozneje ob prihodu v Slovenijo izpolnjeno vlogo, ki je objavljena na spletni strani uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin. V vlogi mora lastnik živali navesti naslov bivanja v Sloveniji, po prihodu na navedeni naslov pa mora o tem nemudoma obvestiti pristojni območni urad za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin na elektronski naslov.

Sorodna novica Begunci prihajajo tudi z ljubljenčki: "Nikomur ni lahko živali zapustiti ali je usmrtiti"

Če pride do Slovenije brez te vloge ali z vlogo vstopne države članice, jo izpolni ob obisku veterinarja oz. uradnega veterinarja.

Živali morajo zaradi varovanja zdravja ljudi in živali po prihodu v Slovenijo ostati v izolaciji do izpolnjevanja zdravstvenih pogojev, saj je steklina pri živalih v Ukrajini še vedno razširjena.

Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin o situaciji in postopkih obvešča Veterinarsko zbornico Slovenije, policijo, urad vlade za integracijo in oskrbo migrantov ter generalni finančni urad (carino).

Kot so še sporočili, o problematiki vnosa hišnih ljubljenčkov iz Ukrajine v EU potekajo tudi usklajevalni sestanki vodij veterinarskih služb. Morebitne nove informacije ali navodila bodo tudi sporočili javnosti.

Za sprejem vlog in druga vprašanja v povezavi s tem je uprava vzpostavila kontaktno točko: pets-crisisUA.uvhvvr@gov.si. Po zadnjih podatkih so na kontaktni točki prejeli 46 vlog za 72 živali, in sicer 23 mačk, 48 psov in eno činčilo.

Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o dogajanju v Ukrajini smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod eno novico. Ne gre za cenzuro ali blokado, temveč za vzdrževanje ravni komunikacije na portalu javne RTV, ki je zavezana k takšnim merilom. Svoje mnenje o dogajanju v Ukrajini lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.