Novinarji so se združevali v tajni Facebookovi skupini. Foto: EPA
Novinarji so se združevali v tajni Facebookovi skupini. Foto: EPA

Pretežno moško zastopana skupina Liga LOL (Ligue du LOL) se je posmehovala ženskam, vključno novinarskim kolegicam, ter jih obkladala s šalami o posilstvu in fotošopirala njihove fotografije s pornografskimi podobami.

Člani Lige LOL so odprli anonimne Twitterjeve račune in prek njih nadlegovali ugledne novinarke, pisateljice in aktivistke.

Skupino je razkril francoski časnik Libération, med suspendiranimi pa je tudi spletni urednik Libérationa Alexandre Hervaud. Ta se je že opravičil za svojo vpletenost v skupino, a v poznejšem zapisu napadel "tiste, ki skačejo od veselja" zaradi njegovega suspenza.

Žal mu je, da je bil del

Vincent Glad, dobro znani svobodni novinar, ki je med drugim delal tudi za Libération, je priznal, da je bil on tisti, ki je leta 2009 ustanovil skupino, a se je že leta 2014 od nje distanciral. Tudi njega so suspendirali.

Tudi Glad se je opravičil in na Twitterju v dolgem zapisu pojasnil, da cilj skupine ni bilo nadlegovanje žensk, "zgolj nedolžna zabava", ki pa je kmalu prerasla v nekaj precej problematičnega, ne da bi se člani skupine tega zavedali. "Z Ligo LOL sem ustvaril pošast, ki mi je povsem ušla izpod nadzora," je še dodal.

Libération zdaj izvaja interno preiskavo tako Hervauda kot Glada.

Minister Mahjoubi: "To so zgube"

Med tistimi, ki si jih je skupina vzela za tarčo, so med drugim novinarka Nora Bouazzouni, dopisnica revije Slate France Lucile Bellan in podkasterka Mélanie Wanga.

Časnik Liberation zdaj izvaja interno preiskavo. Foto: EPA
Časnik Liberation zdaj izvaja interno preiskavo. Foto: EPA

Youtuberka Florence Porcel pa je dejala, da jo je klical neki moški, ki se je predstavljal za urednika "ugledne" novičarske oddaje in z njo opravil pogovor za neobstoječe delovno mesto, posnetek njunega pogovora pa objavil na spletu.

"Ko je bil posnetek objavljen, sem od sramu jokala tri dni," je povedala Porcelova.

David Doucet, urednik francoske revije Les Inrockuptibles, je priznal, da je on tisti, ki stoji za lažnim intervjujem, in se Porcelovi za to javno opravičil.

V škandal je vpletenih še več uglednih novinarjev in urednikov večjih francoskih medijev, vključno s Slate France in družbo za odnose z javnostmi Publicis.

Francoski minister za digitalne zadeve Mounir Mahjoubi je člane Lige LOL označil za "zgube". "To je skupina tipov, zadetih od moči, da se lahko norčujejo iz drugih ljudi. Le da je imelo njihovo posmehovanje posledice v resničnem življenju," je povedal Mahjoubi.