Tanja Fajon. Foto: EPA
Tanja Fajon. Foto: EPA

Z omenjenimi srbskimi politiki se je slovenska ministrica dobro spoznala že, ko je v imenu Evropskega parlamenta posredovala v dialogu med vlado in opozicijo.

Upa na čim hitrejšo evropsko pot Srbije in da bo srbska vlada delovala proevropsko, pa tudi, da bo uskladila svojo zunanjo in varnostno politiko z EU-jem.

Obisk je Fajon začela s srečanjem z Vučićem. Poudarila sta, da je sodelovanje med državama dinamično in vsebinsko, so sporočili z ministrstva za zunanje zadeve (MZZ). "Gospodarsko sodelovanje je izjemno, saj se približujemo menjavi v vrednosti dveh milijard evrov," so dodali v zapisu na Twitterju.

"Veseli me, da zaznavamo pozitivne trende v blagovni menjavi, investicijah, turizmu in storitvah. Tudi trenutne okoliščine, povezane z energetsko krizo, odpirajo nove priložnosti za investiranje na področju obnovljivih virov in energetike," je glede na sporočilo za javnost MZZ-ja še poudarila Fajon.

Vučić je medtem po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug poudaril, da je Slovenija ena najpomembnejših partneric Srbije, tako politično kot na področju gospodarstva, kjer je Srbija po njegovih besedah zainteresirana za nadaljnjo krepitev sodelovanja s Slovenijo.

Kot je za Radio Slovenija poročal Boštjan Anžin, sta Slovenija in Srbija izjemno pomembni gospodarski partnerici, skupna blagovna menjava se bliža dvema milijardama evrov, obe podpirata nadaljevanje skupnih sej vlad. Zadnja je bila v Srbiji leta 2019. Slovenija pozdravlja srbski napredek pri uskladitvi vizumske politike, kar naj bi zmanjšalo tudi število prihodov prebežnikov v Slovenijo.

Vučić se je slovenski ministrici zahvalil tudi za podporo Srbiji na njenem približevanju EU-ju. Pomemben del pogovorov ministrice Fajon je bil namreč po navedbah zunanjega ministrstva namenjen tudi približevanju Srbije k EU-ju. "Slovenija se zavzema za to, da se proces širitve Unije nadaljuje in da so pogajanja z EU-jem pomembna spodbuda za sprejemanje reformnih politik," je poudarila ministrica.

Fajon si želi usklajevanja na področju sankcij

Na srečanju s srbskim zunanjim ministrom Ivico Dačićem besede Rusija sogovornika nista izgovorila, a Tanja Fajon je bila jasna: "Seveda si želimo, da bi Srbija dosegla tudi napredek na področju usklajevanja sankcij glede na to, da pristopa k Evropski uniji. Je pa Srbija suverena država in se bo sama odločala, kako bo krojila svojo zunanjo politiko."

Za Srbijo je trenutno ključno vprašanje Kosova. Gašenje kriz, za katere v Beogradu krivijo Prištino in kosovskega premira Albina Kurtija, onemogočajo ukvarjanje s ključnimi vprašanji. "Zato je bilo zelo pomembno, da gospa Fajon od predsednika Vučića sliši, da se Srbija zavzema za mir, za nadaljevanje dialoga, a tudi za dosledno spoštovanje vseh mednarodnih sporazumov."

Tudi po mnenju ministrice Fajon je spoštovanje in uveljavitev bruseljskega sporazuma, ki predvideva tudi zvezo srbskih občin, ključno za napredek dialoga.

Slovenska stran želi pospešitve reševanja vprašanja nasledstva, ko gre za Srbijo na področjih kulturne dediščine in arhivov, Dačić pa je znova odprl vprašanje številčne skupnosti s srbskimi koreninami, ki živi v Sloveniji. "Ne gre za to, da bi to zdaj želeli predstaviti kot težavo. Ta del ljudi želimo izkoristiti za nadaljnji razvoj naših dvostranskih odnosov. Če vsi živijo tam in imajo pozitivno mnenje o Sloveniji, je to lahko le pozitivno."

Četudi med državama obstajajo razlike, je slovenska ministrica prepričana, da je nesoglasja mogoče s politično voljo odpraviti in ohranjati prijateljske ter konstruktivne odnose v dobro obeh držav.

Tudi na srečanju s predsednico srbske vlade Ano Brnabić je poudarila, da Slovenija nadaljuje podporo članstvu Srbije v EU-ju, glede dialoga Beograd-Priština pa je med drugim dejala, da je ključno zagotoviti normalne pogoje za življenje tamkajšnjih ljudi, so še sporočili z MZZ-ja.

Tanja Fajon, prvič v vlogi zunanje ministrice, obiskala Beograd