Veliko olajšanje: ta konec tedna bodo po skoraj šestih tednih otroci znova lahko odšli s svojih domov. Foto: Reuters
Veliko olajšanje: ta konec tedna bodo po skoraj šestih tednih otroci znova lahko odšli s svojih domov. Foto: Reuters

Okoli 6,8 milijona otrok, starih do 14 let, bo od nedelje lahko odšlo iz stanovanja oz. hiše za eno uro med 9. in 21. uro, in sicer največ en kilometer od doma, pri čemer jih mora spremljati odrasla oseba, s katero živijo, a ni nujno, da je to eden izmed staršev, je danes sporočil španski minister za zdravje Salvador Illa. Ven gredo lahko največ trije otroci hkrati. Lahko bodo "tekli, skakali ali telovadili", vzeli s seboj svoje igrače, ne bodo pa smeli uporabljati infrastrukture v športnih parkih, obvezna bosta upoštevanje varne razdalje in nošnja zaščitne opreme. ​

"Opravičujem se, ker vlada v preteklih tednih ni bila jasna pri tem, kako boste po nedelji lahko šli ven," je dejal španski podpredsednik Pablo Iglesias.

Je virus zahteval še več žrtev, kot navaja statistika?

V Španiji je v zadnjih 24 urah umrlo 440 ljudi (dan predtem 435), s čimer se je skupno število žrtev covida-19 povišalo na 22.157. Število potrjenih okužb se je povišalo z 208.389 na 213.024. S tem je Španija na drugem mestu po številu okužb na svetu in druga med evropskimi državami (za Italijo) po številu smrtnih žrtev.

V statistiko smrtnih žrtev niso zajeti smrtni primeri, ko je zelo verjetno, da so bile osebe okužene, a jih niso testirali. V madridski pokrajini so v sredo objavili svoje podatke, iz katerih je razvidno, da je v regiji zaradi okužbe z novim koronavirusom ali sumom okužbe umrlo še dodatnih 4275 ljudi. To je kar 56 odstotkov več, kot kažejo podatki zdravstvenega ministrstva. Skoraj 4000 od teh jih je bilo oskrbovancev v domovih za starejše.

Vlada se medtem pripravlja na ponovno odprtje in zagon gospodarstva, čeprav so popolno karanteno podaljšali do 9. maja.

Več tesnobe, jeze ...

A številni v Španiji so lažje zadihali, saj je vlada odločila, da lahko otroci do 14 let po skoraj šestih tednih med štirimi zidovi od tega konca tedna znova odidejo s svojih domov na kratek sprehod, pri čemer pa morajo biti v spremstvu.

"Stopnjevanje tesnobe, jeze, nerazsodnega vedenja ... Vse to narašča," pravi 35-letni nevropsiholog v baskovski provinci Bizkaia Iban Onandia. Kot pravi oče dve- in štiriletnika, so otroci plačali "nezaslišano" ceno.

Hčerki madridskega hotelirja Ramona Motta Carla in Ariadna sta stari 11 in osem let. Sredi njihovega stanovanja v petem nadstropju stoji šotor, v katerem se zabavajo in kratkočasijo. "Imamo Disney+, Netflix in videoigre, toda seveda ne želiš, da bi tvoji otroci pred zasloni preživeli pet, šest ali sedem ur. Hkrati pa ni kaj veliko drugega na voljo za početi," ubesedi dilemo, s katero so se v preteklih tednih srečevali številni španski starši. "Potem ko si tako dolgo časa zaprt v stanovanju, tako starši kot otroci hitro izgubijo potrpljenje. Carla je nekajkrat pobesnela."

Kuhanje je ena izmed glavnih dejavnosti, s katerimi otroci preganjajo čas. Pri tem jim lahko vsaj prek spleta na daljavo pomagajo tudi babice in dedki, s katerimi se zaradi popolne karantene ne smejo videvati. Foto: Reuters
Kuhanje je ena izmed glavnih dejavnosti, s katerimi otroci preganjajo čas. Pri tem jim lahko vsaj prek spleta na daljavo pomagajo tudi babice in dedki, s katerimi se zaradi popolne karantene ne smejo videvati. Foto: Reuters

Glasna županja Barcelone

Med tistimi, ki so bili najglasnejši pri pozivanju k spremembam glede zaprtja otrok, je bila županja Barcelone Ada Colau. Njena otroka sta stara tri in devet let. "Vsak teden se bolj prepirata, imata napade žalosti, jeze. Triletnik, ki je bil že iz plenic, jih ima spet," navaja posledice zaprtja med štiri stene. Pretekli teden je na družbenih omrežjih pozvala: "Ne čakajte več: osvobodite naše otroke." Njen poziv je naletel na podporo pri številnih politikih, pa tudi zdravnikih, psihologih, učiteljih in drugih, ki so zaskrbljeni glede zmožnosti otrok, da se prilagodijo na tako ostre omejitve. Otroci, izjema so tisti s posebnimi potrebami ali enostarševske družine (če gre starš v trgovino, mora otrok z njim, saj ne sme biti sam doma), morajo biti od 14. marca doma in ne smejo ven. Županja je pozvala, naj staršem dovolijo, da gredo otroci pod njihovim nadzorstvom ven, a le v bližini doma. "Poiščimo način, kako to narediti na prav način in v skladu z nasveti zdravstvenih strokovnjakov," je bila jasna. Več kot 330 strokovnjakov je na začetku aprila poslalo pismo premierju Sanchezu, naj vlada dovoli vsaj enourni sprehod otrok.

"Posledice tega rigidnega zaprtja otrok se že kažejo, predvsem v urbanih predelih, kjer so domači prostori zelo omejeni, pojavlja se višja stopnja stresa in tesnobe," so zapisali v pismu. Poziv je podprlo tudi špansko združenje za preučevanje debelosti, ki je opozorilo, da bi lahko zaprtje privedlo do petodstotnega povišanja teže otrok in mladostnikov. Španija je že sicer med državami z najvišjo stopnjo debelosti. Hkrati je edina evropska država, ki otrokom prepoveduje izhod iz doma. V Franciji in Belgiji lahko gredo otroci ven za eno uro, pri čemer velja, da morajo biti v bližini doma. Tudi Italija je po več tednih dovolila izhod otrokom, pri čemer jih mora spremljati eden izmed staršev.

Županja Barcelone Ada Colau. Foto: Reuters
Županja Barcelone Ada Colau. Foto: Reuters

Kot je opozorila psihologinja Heike Freire, pobudnica spletne peticije, ki je pozvala, naj dovolijo otrokom izhod, kar 70 odstotkov španskih družin z otroki živi v stanovanjih, večina med njimi je velikih med 50 in 70 kvadratnih metrov in so brez balkona, je poroča Guardian.

"Opažamo več otrok, ki so razdražljivi, imajo težave z nespečnostjo, več jih ima bolečine v prsih in želodčne težave," je dejala madridska pediatrinja Alicia Arevalo. Ob tem je poudarila, da takih primerov sicer ni zelo veliko, in na drugi strani izpostavila številne primere družin, kjer so se otroci in starši močno povezali in znova okrepili medsebojne vezi.

Pobudnica peticije svari pred posploševanjem. "Ne morete primerjati otroka, ki živi v 600 kvadratnih metrov veliki hiši z velikim vrtom, in otroka, ki živi v stanovanju v bloku brez balkona." Ob tem dodaja, da gre za vprašanje človekovih pravic. "Po zakonu imajo otroci pravico do svežega zraka, sonca, gibanja, igre in stikov z drugimi otroki. Po mojem mnenju družba, ki otrok ne postavlja na mesto, ki bi jim moralo pripadati, in ki ne omogoča, da so zadovoljene njihove potrebe, drsi nazaj proti barbarizmu. To je popolnoma nečloveško."

Španski premier Pedro Sanchez je ob podaljšanju karantene do 9. maja napovedal, da bodo v drugi polovici maja začeli počasno rahljanje ukrepov, a kot je poudaril, bodo omilitve ukrepov izvedli počasi in postopoma, da bi tako zagotovili varnost državljanov.

Luč na koncu predora predstavlja tudi Seatova odločitev, da bodo 27. aprila znova zagnali proizvodnjo, s čimer se bo na delo vrnilo okoli 15.000 delavcev. Vsak teden bodo testirali 3000 zaposlenih. Nissan je napovedal začetek proizvodnje v Barceloni 4. maja.