Kosovski predsednik Thaci želi doseči priznanje Izraela z napovedjo kosovskega veleposlaništva v Jeruzalemu, ne pa Tel Avivu. Foto: EPA
Kosovski predsednik Thaci želi doseči priznanje Izraela z napovedjo kosovskega veleposlaništva v Jeruzalemu, ne pa Tel Avivu. Foto: EPA
Jeruzalem
Vzhodni Jeruzalem je pod izraelsko okupacijo. Foto: Reuters

Kot poroča ruski portal rt.com, je Thaci to obljubil v pogovoru za albansko televizijo Vizion Plus.

Izrael, ki je med državami, ki Kosova niso priznale, si prizadeva, da bi čim več držav svoja veleposlaništva v Izraelu premaknila iz Tel Aviva v Jeruzalem, katerega vzhodni del je pod izraelsko vojaško okupacijo, Izrael si ga je po vojni leta 1967 nezakonito pripojil. Vzhodni Jeruzalem medtem Palestinci zahtevajo za glavno mesto neodvisne Palestine.

Thaci si torej želi s svojo ponudbo doseči izraelsko priznanje Kosova, ki je neodvisnost razglasilo februarja leta 2008. Thaci je v intervjuju še dejal, da ZDA "100-odstotno" podpirajo Kosovo. "Vezi Kosova z ZDA so odlične. Srečal sem se s predsednikom Trumpom in njegov pristop do nas je enak kot odnos njegovega predhodnika," je dejal Thaci, ki je tako poudaril navezanost Kosova na ZDA.

Donald Trump je decembra lani priznal Jeruzalem kot glavno mesto Izrael, česar nobena prejšnja ameriška vlada ni želela storiti, ZDA pa so tja tudi že prestavile svoje veleposlaništvo. ZDA sta v tej odločitvi sledila le Gvatemala in Paragvaj, pri čemer je Paragvaj po le treh mesecih že preklical svojo odločitev in napovedal, da bo svoje veleposlaništvo premaknil nazaj v Tel Aviv.

Rt.com še poroča, da je sledenje ameriški zunanji politiki oznanil tudi kosovski premier Ramush Haradinaj v pogovoru za srbsko televizijo Happy. "Smo del Evrope in sodelujemo z Brusljem in Berlinom," je dejal. "A glede zunanje politike smo del kluba držav, ki jih vodi Amerika," je dejal Haradinaj.

Izrael brez odziva
Izraelska vlada se na Thacijevo ponudbo še ni odzvala, še poroča ruski portal.

Izraelski časopis Jerusalem Post medtem navaja, da ima Izrael sicer kulturne in trgovske vezi s Kosovom, ki ima večinsko albansko muslimansko prebivalstvo, a da odnos do Kosova temelji na izraelski nepripravljenosti, da spodbuja enostranske razglasitve neodvisnosti.