Theresa May se bo v britansko zgodovino zapisala kot premierka z enim najkrajših stažev po drugi svetovni vojni. Foto: Miran Kambič
Theresa May se bo v britansko zgodovino zapisala kot premierka z enim najkrajših stažev po drugi svetovni vojni. Foto: Miran Kambič

Konservativna premierka je v odstopni izjavi sporočila, da si je prizadevala spoštovati referendumski izid iz leta 2016, ki od Londona terja izstop Združenega kraljestva iz Evropske unije, kar se do zdaj ob večkratnih preložitvah ni zgodilo. Neuspeh glede brexita močno obžaluje.

"Zdaj mi je jasno, da je v najboljšem interesu države, da novi premier vodi ta prizadevanja. Danes tako oznanjam, da bom odstopila kot vodja konservativne stranke v petek, 7. junija," je dejala.

Britanski parlament je kar trikrat zavrnil njen izstopni predlog glede brexita. Glavni pogajalec EU-ja za brexit Michel Barnier je ob tem na Twitterju izrazil "polno spoštovanje Mayevi in njeni odločnosti, ko je kot premierka delala za urejen izstop Združenega kraljestva iz EU-ja".

Theresa May bo odstopila 7. junija

62-letna premierka, ki je britansko vlado vodila skoraj tri leta, je dejala, da ji je bilo v čast opravljati premiersko dolžnost. "Sem druga ženska na premierskem položaju, a gotovo ne zadnja," je dodala izjemno čustveno ob koncu svoje izjave pred slovitimi črnimi vrati na ulici Downing Street 10.

Dolgo se je ugibalo, ali in kdaj bo premierka odstopila. Foto: Reuters
Dolgo se je ugibalo, ali in kdaj bo premierka odstopila. Foto: Reuters

Novi vodja stranke in premier bo znan še pred počitnicami

Iz konservativne stranke so že sporočili, da bo novi vodja torijcev izbran do poletnih parlamentarnih počitnic, ki se začnejo 20. julija. Kot je pojasnil visoki predstavnik stranke Brandon Lewis, se bo zbiranje kandidatur končalo v tednu, ki se začne 10. junija, člani stranke pa bodo med kandidatoma z največjo podporo izbrali pravočasno, da bodo izid lahko objavili pred parlamentarnimi počitnicami.

Glavni kandidati za novega vodjo konservativcev so nekdanji londonski župan in nekdanji zunanji minister Boris Johnson, zunanji minister Jeremy Hunt, nekdanji minister za brexit Dominic Raab, minister za okolje Michael Gove, notranji minister Sajid Javid in nekdanja predsednica poslanske zbornice Andrea Leadsom. Največje možnosti naj bi imel Johnson.

Jeremy Corbyn za predčasne volitve

Med glavni kandidati za novega vodjo konservativcev je tudi nekdanji londonski župan Boris Johnson, ki je s funkcije zunanjega ministra odstopil prav zaradi brexita. Foto: AP
Med glavni kandidati za novega vodjo konservativcev je tudi nekdanji londonski župan Boris Johnson, ki je s funkcije zunanjega ministra odstopil prav zaradi brexita. Foto: AP

Vodja opozicijskih laburistov Jeremy Corbyn je poudaril, da je prav, da se je Mayeva odločila odstopiti. Ob tem se je zavzel za razpis predčasnih volitev. "Kdorkoli bo postal novi vodja torijcev mora pustiti ljudem, da odločijo o prihodnosti naše države na takojšnjih splošnih volitvah," je poudaril.

Boris Johnson pa je prepričan, da mora njen naslednik izpeljati brexit: "Hvala za vaše stoično služenje naši državi in konservativni stranki. Zdaj je čas, da sledimo njenim pozivom: da se poenotimo in izpeljemo brexit." Populist in evroskeptik Nigel Farage pa je Mayevi očital, da je napačno presodila razpoloženje v državi, ko je poskušala ohraniti tesne trgovinske vezi z EU-jem.

Odhod britanske premierke bo verjetno še poglobil krizo glede brexita, saj bo njen naslednik verjetno hotel odločnejši razkol z EU-jem, kar bi lahko privedlo do ostrejšega soočenja z Brusljem in predčasne parlamentarne volitve.

EU je pri tem jasen, da se ne bo znova pogajal o sporazumu o brexitu, ki so ga potrdili novembra lani.

Glede brexita več scenarijev

Poleg izstopa iz EU-ja z dogovorom je mogoča njegova nova preložitev. Mogoč je brexit brez dogovora, ki bi se zgodil 31. oktobra, do katerega je bil preložen odhod iz EU-ja. Ena izmed možnosti je tudi enostranska ustavitev brexita, čeprav se zdi ta scenarij politično neizvedljiv.

Nemška kanclerka Angela Merkel je poudarila dobro sodelovanje s Thereso May. Foto: Reuters
Nemška kanclerka Angela Merkel je poudarila dobro sodelovanje s Thereso May. Foto: Reuters

Odzivi Evrope

Obžalovanje ob odstopu Therese May je izrazil irski premier Leo Varadkar, ki je dejal, da je irska vlada tesno sodelovala z njeno vlado glede brexita in Severne Irske. Hvaležen ji je za skupno prizadevanje glede ohranitve in okrepitve skupnega območja potovanj, ki Ircem in Britancem omogoča, da potujejo živijo, delajo, študirajo ter dostopajo do zdravstva in socialne pomoči, kot da bi bili državljani obeh držav. To se bo ohranilo ne glede na to, kakšen bo brexit.

V uradu nemške kanclerke Angele Merkel sicer niso želeli komentirati, kakšne posledice bi lahko imel odstop britanske premierke na brexit, so pa zagotovili, da bodo še naprej tesno sodelovali z britansko vlado.

Francoski predsednik Emmanuel Macron je pozval k čim hitrejšemu pojasnilu, kako bo odstop vplival na brexit, sicer pa je pohvalil Thereso May za njeno pogumno delo pri procesu izstopa Združenega kraljestva iz Evropske unije, a dodal, da bodo še naprej veljala načela EU-ja in da bo prednostna naloga tekoče delovanje povezave. Nizozemski premier Mark Rutte meni, da odstop Mayeve še ne pomeni samodejnega konca načrtov glede brexita.

Bruselj ne dopušča novih pogajanj

Evropska komisija je sporočila, da njihovo stališče do brexita ostaja nespremenjeno in da kljub političnim turbulencam v Združenem kraljestvu ne dopuščajo možnosti ponovnih pogajanj o izstopnem sporazumu. Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker vesti ni sprejel z veseljem, a namerava vzpostaviti delovni odnos s katerim koli novim predsednikom vlade in ne namerava prekiniti pogovorov s Thereso May.