Britanska premierka želi s spremembami zakonodaje pridobiti laburiste, a istočasno izgublja podporo zagovornikov brexita. Foto: EPA
Britanska premierka želi s spremembami zakonodaje pridobiti laburiste, a istočasno izgublja podporo zagovornikov brexita. Foto: EPA

Mayeva je dejala, da bo njena vlada v nov predlog zakonodaje za izvedbo brexita (Withdrawal Agreement Bill) vključila zahtevo, da poslanci glasujejo, ali naj se izvede nov referendum o brexitu.

"Zaznavam pristna in vse močnejša čustva v parlamentu okoli tega pomembnega vprašanja, zato bomo v nov predlog vključili zahtevo, da se glasuje o izvedbi drugega referenduma," je dejala Mayeva.

"Tistim poslancem, ki zahtevate drugi referendum, da bi potrdili dogovor o brexitu ‒ podpreti morate dogovor, da ga lahko izvedete," je nagovorila nasprotnike brexita.

Tri leta po prvem referendumu in skoraj dva meseca po načrtovanem odhodu iz Evropske unije Mayeva tako še zadnjič poskuša pod streho spraviti "urejen brexit" oziroma dogovor o izstopu z Evropsko unijo.

Kljub "bombončkom" za opozicijo, kot sta glasovanje o novem referendumu in možnost tesnejšega trgovinskega sodelovanja z EU-jem po morebitnem odhodu, se tudi novemu vladnemu predlogu zakonodaje o brexitu ne obeta podpora.

Mayeva naj bi želela s spremembami pridobiti podporo opozicijskih laburistov, vendar je voditelj laburistov Jeremy Corbyn že napovedal, da zakona o izstopnem sporazumu z EU-jem ne bo podprl in da ne vidi možnosti, kako bi lahko šel skozi parlament.

Sočasno je njen predlog razjezil tudi konservativne podpornike brexita."Torej, če podpremo Withdrawal Agreement Bill, dovolimo poslancem, ki želijo ostati v EU-ju, da izvedejo drugi referendum? To je nezaslišano," je tvitnil poslanec Simon Clarke iz vrst konservativcev, ki je doslej na vseh treh glasovanjih podprl dogovor z EU-jem, v četrto pa ga ne namerava več.

Brexit z dogovorom ali obstanek v EU-ju?

Premierka si po treh porazih prizadeva vendarle pridobiti podporo za dogovor, ki ga je novembra lani dosegla z Evropsko unijo. Tako bi lahko zapustila položaj brez prelomljene obljube in preprečila brexit brez dogovora, saj bi na mizi ostala le še možnosti brexita z dogovorom in obstanka v EU-ju.

Finančni minister Philip Hammond je v torek javno opozoril, da bi v primeru brexita brez dogovora Združeno kraljestvo postalo revnejše, nocoj pa bo nagovoril tudi podjetnike.

Deset točk novega zakona o izvedbi brexita

1. točka: Britanska vlada si bo prizadevala skleniti alternativne dogovore, ki bodo nadomestili irsko varovalo do decembra 2020, tako da ga ne bo treba nikoli uporabiti.

2. točka: Britanska vlada se obvezuje, da bo v primeru, če bo varovalo začelo veljati, Velika Britanija ostala povezana s Severno Irsko.

3. točka: Britanski poslanci morajo potrditi pogajalske cilje in končne pogodbe za prihodnji odnos Velike Britanije z EU-jem.

4. točka: Novi britanski zakon o pravicah delavcev ne bo slabši od tega v EU-ju.

5. točka: Stopnja varovanja okolja se ne bo spremenila, ko bo Velika Britanija zapustila EU.

6. točka: Združeno kraljestvo si bo prizadevalo za nemoteno blagovno trgovino z EU-jem, medtem ko bo zunaj enotnega evropskega trga.

7. točka: Britanska vlada se obvezuje, da bo sprotno seznanjena s pravili EU-ja za blago in živilske izdelke, za katere bo potrebna kontrola na meji. Tako bo zaščitila na tisoče delovnih mest, ki so odvisna od pravočasne dobavne verige.

8. točka: Britanska vlada bo predlagala carinski kompromis, tako da se bodo poslanci lahko odločili o prekinitvi zastoja.

9. točka: Poslanci bodo glasovali o tem, ali bodo o sporazumu glasovali na referendumu.

10. točka: Britanska vlada se obvezuje, da bo pravno zavarovala spremembe politične deklaracije, v kateri se bo odražal ta novi sporazum.