Pri spomeniku žrtvam na polotoku Galipoli se je zbralo več kot tisoč Avstralcev in Novozelandcev. Foto: Reuters
Pri spomeniku žrtvam na polotoku Galipoli se je zbralo več kot tisoč Avstralcev in Novozelandcev. Foto: Reuters

Letošnja počastitev dneva, ki je v zadnjih letih postal dan spomina na vse Avstralce in Novozealdce, ki so umrli v vojnah, spopadih in mirovnih misijah, je potekala v zaostrenih varnostnih razmerah, saj je Novo Zelandijo prejšnji mesec pretresel morilski pokol v cerkvi v Christchurchu, ko je napadalec v dveh mošejah ustrelil 50 vernikov, pred dnevi pa je bilo v napadih na cerkve in hotele v Šrilanki ubitih 359 ljudi. Šrilanške oblasti trdijo, da je bil napad na njihovem ozemlju povračilni udarec za tragedijo v Christchurchu, novozelandske oblasti pa dokazov o povezanosti incidentov nimajo.

Turške oblasti so medtem aretirale domnevnega člana skrajne skupine Islamska država, ki naj bi na dan Anzac pripravljal napad na slovesnosti na Galipoliju. Slovesnosti se je udeležilo okoli 1.000 Avstralcev in Novozelandcev.

Tradicionalni maorski pozdrav princa Williama in novozelandske premierke Jacinde Ardern. Foto: Reuters
Tradicionalni maorski pozdrav princa Williama in novozelandske premierke Jacinde Ardern. Foto: Reuters

Neuspela zavezniška operacija

Bitka na polotoku Galipoli je potekala 25. aprila leta 1915, ko je divjala prva svetovna vojna. Takrat se je na turški obali v okviru obsežne zavezniške operacije izkrcalo več tisoč vojakov, med njimi je bilo tudi veliko pripadnikov avstralskih in novozelandskih oboroženih sil (Australian and New Zealand Army Corps ‒ ANZAC). A pomorska in kopenska vojaška operacija zavezniških sil, da bi se prebili skozi Dardanele in prisiliti Osmansko cesarstvo, da bi izstopilo iz vojne, je spodletela.

Zavezniške sile so se namreč po več neuspelih ofenzivah umaknile in tako je polotok Galipoli 6. januarja 1916 zapustil zadnji vojak. Pobudnik operacije Winston Churchill je moral zaradi neuspeha operacije odstopiti. Boji so na obeh straneh zahtevali 130.000 življenj.

Slovesnost je potekala tudi pri vojaškem muzeju v Aucklandu, kjer je premierka Jacinda Ardern poudarila, da "nikoli ne smemo pozabiti, da nas več stvari združuje kot razdvaja". "Naš čut za neodvisnost je tako močan kot čut za odgovornost do drugega, pa ne le na državni ravni, ampak tudi v odnosu človeka do človeka. To je del dediščine Anzac," je dejala. Ob tej priložnosti je Novo Zelandijo obiskal tudi britanski princ William, vojvoda Cambriški.

Prizore s slovesnosti na polotoku Galipoli v Turčiji si oglejte v galeriji.