Prizor s protesta. Foto: Reuters
Prizor s protesta. Foto: Reuters

"Ljudje v Ukrajini poslušajo to vsak dan," je ob zvokih sirene, ki opozarja na zračni napad, dejal organizator protesta Michal Hvorecky.

"Tu sem zato, ker dejanja te vladne koalicije presegajo vse meje," je Hvorecky dejal na odru, na katerem je visel transparent, ki je Rusijo označeval za "teroristično državo", ob njem pa so visele zastave Slovaške, Ukrajine, EU-ja in Nata.

Organizatorji so ocenili, da se je zbralo 5000 ljudi.

Vlada premierja Roberta Fica je tarča kritik, odkar je začela delovati oktobra lani, saj močno kritizira evropsko vojaško pomoč Ukrajini in si prizadeva obnoviti kulturne in politične vezi z Rusijo.

Ta mesec se je slovaški zunanji minister Juraj Blanar sešel z ruskim kolegom Sergejem Lavrovom. Šlo je za redko srečanje na visoki ravni med predstavniki članice EU-ja in Rusije, ki jo skuša EU čim bolj osamiti. Blanar je sicer dejal, da je pobudo za srečanja dala Moskva.

Fico je bil redno tarča protestov opozicije, ki nasprotuje njegovim politikam, predvsem zaradi sprememb kazenskega zakonika, za katero kritiki pravijo, da slabijo boj proti korupciji, tokratni protest pa je bil prvi, uperjeno zoper njegovo zunanjo politiko.

Premier zunanjo politiko vlade označuje za "uravnoteženo in suvereno", za konflikt v Ukrajini pa pravi, da zanj ni vojaške rešitve.

Fico zavrača pošiljanje orožja Ukrajini – razen v obliki komercialnih dobav – češ da bi to zgolj podaljševalo boje. Zahodni zavezniki Ukrajine ta argument zavračajo in pravijo, da bi prenehanje pošiljanja pomoči vodilo le v poraz Ukrajine, ne pa pogajanja.

Fico nasprotuje tudi sankcijam zoper Rusijo, a do zdaj ni preprečil ukrepov EU-ja ali finančne pomoči Ukrajini.