Enajst čolnov v ponedeljek, 16 v torek, trije v sredo, pet v četrtek, šest v petek – vsi so otok dosegli samostojno. Sinočnji saldo v sprejemnem centru na otoku je bil 1.361 ljudi, čeprav bi jih v normalnih razmerah lahko nastanili manj kot dvesto. Vse prišleke testirajo s hitrimi testi. Pristojni zagotavljajo, da jih sproti premeščajo na karantenske ladje in prevažajo na Sicilijo ali celino.

Od začetka leta je v Italijo čez Sredozemlje prišlo 30.000 prebežnikov. Foto: EPA
Od začetka leta je v Italijo čez Sredozemlje prišlo 30.000 prebežnikov. Foto: EPA

Čeprav ima Italija s Tunizijo sklenjen sporazum o vračanju nezakonitih prebežnikov, je pritisk novih prihodov prevelik, da bi notranjemu ministrstvu uspelo sproti reševati vse predvidene postopke. Občuten porast števila tunizijskih prebežnikov je posledica razmaha epidemije in hude gospodarske krize, v katero je ta severno afriška država zašla, ko je ostala brez evropskih turistov.

Italijanska notranja ministrica Luciana Lamorgese in njen francoski kolega Gerald Darmanin sta včeraj v Rimu dosegla dogovor o skupnih pomorskih in zračnih patruljah, ki naj bi zavrle tok, tudi zaradi terorističnega napada v Nici. Italijanska ministrica pričakuje sodelovanje tunizijskih oblasti, pri repatriacijah pa tudi podporo Unije.

Skupno število prebežnikov, ki so letos prišli v Italijo, je neprimerljivo nižje kot med petletko pred letom 2018, toda občutno višje kot predlani in zlasti lani. Od začetka leta jih je v državo čez Sredozemlje prišlo 30.000.