Milorad Dodik. Foto: EPA
Milorad Dodik. Foto: EPA

Med osumljenimi so tudi predsednica Republike Srbske Željka Cvijanović, predsednik vlade Republike Srbske Radomir Višković in predsednik parlamenta Republike Srbske Neđeljko Čubrilović.

Po poročanju portala Avaz so preiskavo uvedli proti osebam, ki so letos sodelovale pri "neustavni in nezakoniti pripravi" zakonodaje s področij obrambe, pravosodja, varnosti in posredne obdavčitve. Njihov cilj je bila sprememba ustavne ureditve BiH-a, strmoglavljenje njenih najvišjih institucij in zmanjšanje obrambne moči BiH-a, piše v utemeljitvi preiskave.

Dodiku očitajo, da je namenoma organiziral skupino ljudi, katere cilj so bila kazniva dejanja, ko so s pomočjo "groženj s fizičnim nasiljem skušali spremeniti ustavni red BiH-a in strmoglaviti institucije BiH-a". Tožilstvo opozarja tudi na sporen proces umika entitete iz niza osrednjih institucij BiH-a.

Do zdaj so kot priče zaslišali vodje opozicijskih strank v parlamentu Republike Srbske, osumljencev pa za zdaj ne nameravajo zaslišati, povzema srbska tiskovna agencija Tanjug.

Dodik v odzivu zagrozil s prepovedjo pravosodnih organov BiH-a

Dodik je v odzivu na preiskavo zagrozil, da bo prepovedal delovanje pravosodnih organov BiH-a v Republiki Srbski. Po njegovih besedah so preiskavo sprožili zaradi "pozivov politične drhali iz Sarajeva", poroča hrvaška tiskovna agencija Hina. Kljub temu se je pripravljen odzvati na poziv tožilstva na zaslišanje, je dodal.

Dejal je še, da njegova politika res nima veliko podpornikov v Evropi, je pa izpostavil madžarskega premierja Viktorja Orbana, ki je po njegovih besedah pomemben evropski državnik in vizionar. Republika Srbska namerava z Madžarsko razviti prijateljske odnose.

Sorodna novica Poslanci Republike Srbske potrdili prenos pristojnosti z državne ravni na lokalno

EU: Varhelyi nasprotoval načrtom Dodika

Predstavništvo Evropske unije v BiH-u je medtem sporočilo, da je evropski komisar za širitev Oliver Varhelyi med obiskom BiH-a konec novembra pozval Dodika, naj ne sprejema enostranskih in nepovratnih korakov v smeri propada državnih institucij, poroča Al Džazira Balkans.

"To, da je Dodik med obiskom 24. in 25. novembra komisarja Varhelyja obvestil o svoji nameri, da bo 10. decembra sklical sejo Narodne skupščine Republike Srbske, na kateri bi začel postopek izstopa, ne pomeni, da je za takšne načrte prejel soglasje. Nasprotno, komisar Varhelyi je tem načrtom nasprotoval," so pojasnili iz predstavništva EU-ja.

Umikanje entitete iz osrednjih institucij

Parlament Republike Srbske je ta mesec sprožil sporen proces umika entitete iz niza osrednjih institucij BiH-a. Kljub svarilom z Zahoda je sprejel predlog, ki lokalno vlado obvezuje k prenosu pristojnosti na področju vojske, davkov in sodnega sistema z ravni države na raven entitete v prihodnjih šestih mesecih.