Umor novinarja in njegove zaročenke je pretresel Slovaško. Foto: Reuters
Umor novinarja in njegove zaročenke je pretresel Slovaško. Foto: Reuters

Gre za podjetnika Mariana Kočnerja, ki naj bi bil naročnik umora, in še tri ljudi, ki jim tožilstvo očita organizacijo in izvedbo umora, so za slovaško tiskovno agencijo Tasr sporočili na tožilstvu.

Obtožnice proti četverici se poleg umora Kuciaka in Kušnirove nanašajo tudi na umor slovaškega podjetnika Petra Molnarja leta 2016. Vanj naj bi bila vpletena dva človeka, ki sta obtožena tudi umora novinarja.

V povezavi z umorom Kuciaka in njegove zaročenke so sicer do zdaj obdolžili skupno pet ljudi. A kot poroča Tasr, je eden od njih s tožilstvom sklenil dogovor o priznanju krivde, s čimer bi si lahko bistveno znižal kazen. Dogovor mora potrditi še sodišče.

Umorjena na domu

Preiskovalni novinar Kuciak in Kušnirova sta bila 21. februarja 2018 ustreljena na svojem domu. Kuciak je med drugim preiskoval povezave med italijansko mafijo in slovaškimi politiki, njegov umor pa je vrgel temno senco na vlado in sprožil množične proteste, kakršnim v državi niso bili priča od padca komunizma. Privedli so do odstopa premierja Roberta Fica.

V zadnjih mesecih so prihajale na dan vedno nove podrobnosti glede preiskave, ki so prisilile v odstop še nekaj politikov in predstavnikov policije ter pravosodja. Pojavili so se očitki, da naj bi jih podkupil domnevni naročnik umora, podjetnik Kočner.

Tega so sprva priprli zaradi suma goljufije, pozneje pa se je izkazalo, da je imel posnetke pogovorov in drugo obremenilno gradivo, ki ga je izkoriščal za izsiljevanje politikov, podjetnikov in predstavnikov sodne veje oblasti, piše nemška tiskovna agencija DPA.