Leto in pol po umoru novinarja prihajajo na dan nove podrobnosti preiskave. Foto: Reuters

Umor Martine Kušnirove in zaročenca Kuciaka, ki je razkril več primerov goljufij podjetnikov, povezanih s politiki, je sprožil množične proteste Slovakov, ki so zahtevali odstope v politiki.

Slovaška policija je zdaj razkrila, da je četverica obtoženih za umor Kuciaka, aretirana septembra lani, obtožena še za naročila treh umorov.

Policija ni razkrila imen tarč, a je pravnike že februarja imenoval generalni tožilec Jaroslav Čižnar – med njimi so posebni tožilec Maroš Žilinka, nekdanji notranji minister Daniel Lipšic, ki je Kuciakovo družino po umoru zastopal kot odvetnik, ter namestnik državnega tožilca Peter Šufliarsky.

Prav Šufliarsky je moral aprila odstopiti po pritiskih nanj zaradi povezav s slovaškim podjetnikom Marianom Kočnerjem, ki je obtožen, da je naročil umor Kuciaka. Nekaj mesecev pred umorom je Kuciak policiji tudi prijavil Kočnerjeve grožnje, da bo začel zbirati informacije o njem in njegovi družini, če ne preneha pisati o goljufijah.

Peti osumljenec priznal krivdo

Štirje glavni osumljenci za umor Kuciaka, vključno s Kočnerjem, zanikajo krivdo, medtem ko je peti osumljenec priznal, da je ustrelil novinarja, navaja spletna stran aktuality.sk, kjer je umorjeni tudi delal.