Foto: EPA
Foto: EPA

54-letnemu očetu, ki je z višine šestih metrov vrgel svoje tri, pet, sedem in osem let stare otroke, so odvzeli vzorce krvi in urina.

Zadrsko sodišče mu je odredilo 30-dnevni pripor zaradi nevarnosti vplivanja na priče kot tudi zaradi teže storjenega kaznivega dejanja. Policija je očeta ovadila zaradi štirikratnega poskusa umora. Grozi mu kazen od 15 do 40 let zapora.

Tiskovni predstavnik zadrskega županijskega tožilstva Duško Berović je novinarjem povedal, da bodo zaslišali priče in opravili psihiatrično opazovanje 54-letnika.

Če se bo izkazalo, da je bila njegova prištevnost v času, ko je otroke vrgel čez balkon, zmanjšana, bo šel postopek proti njemu verjetno v smeri zdravljenja v psihiatrični ustanovi, je za regionalno televizijo N1 dejal sodnik hrvaškega vrhovnega sodišča Damir Kontrec.

Hrvaška ministrica za demografijo, družino, mlade in socialne politike Nada Murganić je medtem izjavila, da bo zahtevala odstop direktorice Centra za socialno delo v Zadru, potem ko so inšpekcije že na začetku nadzora ugotovile nepravilnosti v postopkih glede družine, ki so jo obravnavali socialni delavci.

Vsi otroci poškodovani

Vsi otroci so poškodovani, pri čemer je stanje dveh otrok (tri in pet let) stabilno, osemletna deklica s poškodbami glave, prsi in trupa je v bolnišnici v Zadru prestala operacijo, kjer so ji operirali ličnico. Najteže poškodovana pa je sedemletna deklica, ki so jo prepeljali v Zagreb, kjer je priklopljena na dihalni aparat in je še vedno v težkem stanju, ki pa se čez noč ni poslabšalo.

Po poročanju hrvaških medijev je bila v času tragedije v hiši tudi mati otrok.

Center za socialno delo: Ni bilo znakov nasilja

Direktorica Centra za socialno delo v Zadru Vesna Burčul je za portal Index dejala, da so družino obiskovali socialni delavci, da pa družina ni nikoli prijavila nasilja, "nikoli ni bilo znakov, da bi se lahko zgodilo kaj takega, niti ni bilo mogoče predvideti tako drastičnega, brutalnega, radikalnega in težkega dogodka".

Index: Slabe bivanjske razmere v hiši

Novinarji Indexa so obiskali stanovanje, v katerem je živela družina, in bili presenečeni nad slabimi bivanjskimi razmerami. Otroške kahlice na hodniku so bile polne urina in fekalij. Stanovanje je bilo popolnoma zametano z oblačili, postelje brez prevlek.

Na dan prihajajo tudi podrobnosti tragičnega dogodka. Kot je za Index dejal najemodajalec hiše, v kateri je živela družina, Bernardo Maričević, je oče najprej vrgel tri deklice, nato pa še dečka. "Ko je vrgel dečka, je sam stopil ven. Padel je kot vreča. Mali je jokal, vsi štirje so jokali. Fantek je padel na deklice, ki so že ležale na tleh, zato ni bil težje poškodovan."
Hrvaško v zadnjem času pretresajo tragični dogodki.

Na Hrvaškem vedno več nasilja

V samo dveh mesecih letošnjega leta se je zgodil trojni umor, ko je 63-letnik ubil sestro, nečaka in svakinjo, 24 let star moški je ubil 92 let starega soseda v Solinu in poškodoval njegovo 87 let staro ženo. Tragedija se je zgodila še v Dubrovniku, ko je 64 let star mornar ubil svojo ženo, saj je ta hotela ločitev.