Foto: EPA
Foto: EPA

Brezposelnost v Italiji naj bi se po predvidevanjih OECD-ja letos dvignila na 12,4 odstotka. Ta organizacija Italiji svetuje, naj zlasti zagotovi stik mladih s trgom dela.

In prav mlajši od 25 let, ki se ne šolajo več, so tudi v epidemijskem času najbolj ranljivi: maja je bilo v tej skupini 23,5 odstotka brezposelnih, kar je eden najslabših rezultatov v evroobmočju; tako državni statistični urad Istat.

Mladi diplomiranci so se v zadnjih letih zaradi slabih zaposlitvenih možnosti pospešeno izseljevali iz države, zaradi epidemije pa jim zdaj grozi, da bodo mnogi ostali brez možnosti tudi v tujini.

Najhuje samozaposlenim

Na poslabšanje splošne socialne slike v Italiji opozarja tudi italijanska centralna banka. Šok preteklih mesecev so do zdaj najslabše prenesli samozaposleni: kar osemdeset odstotkov jih je utrpelo upad dohodka, ta pa pri tretjini znaša več kot polovico zneska, ki so ga zaslužili pred izbruhom epidemije.

Kar tretjina Italijanov ima finančne rezerve za največ tri mesece, ta delež pa naraste na 50 odstotkov v skupini brezposelnih in zaposlenih za določen čas.

Okoli 40 odstotkov Italijanov ima tudi težave s plačilom stanovanjskega kredita. Po raziskavi centralne banke kar šestdeset odstotkov državljanov meni, da bodo tudi po koncu epidemije zapravili manj kot doslej za počitnice, restavracije in kulturne dogodke. Zaradi krize naj bi se letošnjemu letnemu dopustu odreklo 30 odstotkov italijanskih družin in posameznikov.