Reševalna vozila v bližini prizorišča nesreče. Foto: Reuters
Reševalna vozila v bližini prizorišča nesreče. Foto: Reuters
Posnetek poplavljenih tirov v bližni kraja nesreče. Foto: EPA
Posnetek poplavljenih tirov v bližni kraja nesreče. Foto: EPA

Škotska premierka Nicola Sturgeon je nesrečo zjutraj označila za "izjemno resen incident". Policija je zdaj uradno potrdila, da je nesreča zahtevala tri smrtne žrtve, ki so umrle na kraju nesreče. Med njimi naj bi bil tudi voznik lokomotive.

"Na žalost, kljub velikemu trudu reševalcev, lahko potrdimo, da so na kraju nesreče umrli trije ljudje," je v izjavi sporočila policija. Premierka Sturgeonova je družinam umrlih izrekla sožalje.

Še šest ljudi so prepeljali v bolnišnico, a njihovo stanje naj ne bi bilo kritično. Na prizorišču nesreče je bilo sicer najmanj 30 reševalnih vozil, posredovali so tudi s helikopterjem. Na kraju dogodka so tudi policisti in gasilci.

Britanski premier Boris Johnson je sporočil, da so ga poročila o nesreči užalostila, v mislih pa je s prizadetimi.

Vzrok nesreče še ni potrjen

Vlak škotskih železnic se je iztiril v težko dostopni dolini na gozdnem območju pri kraju Stonehaven, 15 kilometrov južno od mesta Aberdeen.

Sestavljen je bil iz dveh lokomotiv in štirih potniških vagonov med njima. Sprednjo lokomotivo in tri vagone je ob iztirjenju odneslo s proge na rečni nasip, poroča BBC.

Škotske oblasti še niso potrdile vzroka nesreče, za katero bi sicer lahko bile vzrok poplave in plaz na območju po obilnem deževju v noči s torka na sredo.

Najhujši železniški nesreči na Otoku leta 1999 in 2001

Železnice v Evropski uniji sicer veljajo za precej varne. Podatki Eurostata kažejo, da je leta 2018 v železniških nesrečah umrlo 13 ljudi, od tega en človek v Združenem kraljestvu.

Na Otoku sta sicer najhujši nesreči v zadnjih letih trčenje vlakov v Londonu leta 1999, ko je umrlo 31 ljudi, ter nesreča na severovzhodu Anglije leta 2001, ko sta dva vlaka trčila v avtomobil, ki je zapeljal na tračnice, pri čemer je umrlo deset ljudi.

Smrtne žrtve v iztirjenju vlaka na Škotskem