Ameriški predsednik Donald Trump naj bi uveljavil novo določilo, da naj bi bilo po novem v Nemčiji lahko hkrati le 25.000 ameriških vojakov. Foto: Reuters
Ameriški predsednik Donald Trump naj bi uveljavil novo določilo, da naj bi bilo po novem v Nemčiji lahko hkrati le 25.000 ameriških vojakov. Foto: Reuters

ZDA naj bi zmanjšale število ameriških vojakov v Nemčiji za 9500, trenutno jih je tam okoli 34.500, hkrati pa naj bi veljalo novo določilo, da imajo lahko ZDA v Nemčiji hkrati največ 25.000 vojakov, je v petek poročal Wall Street Journal ob navajanju neimenovanih vladnih virov.

Tudi nemški tednik Spiegel je poročal o zmanjšanju števila ameriških vojakov. Bela hiša naj bi že obvestila nekatere dele ameriškega kongresa, da bo Pentagon do letošnje jeseni iz Nemčije umaknil od 5000 do 15.000 vojakov. Ameriška vlada o tem ni vnaprej obvestila Nemčije, kar je sicer običajno.

Vpletene strani brez odziva

Nemški ministrstvi za zunanje zadeve in obrambo se na poročanje medijev nista želeli odzvati. Podpredsednik poslanske skupine konservativne unije (CDU/CSU) Johann Wadephul pa je prepričan, da je to budnica Evropejcem, naj vzamejo usodo v svoje roke.

Navedb medijev nista potrdila niti Bela hiša niti Pentagon. Tiskovni predstavnik ameriškega nacionalnega varnostnega sveta John Ullyot je sporočil, da trenutno ni nobenih napovedi in da predsednik Trump stalno preverja dejavnosti ameriških vojakov v tujini.

Trump večkrat kritiziral Nemčijo

Trump je v preteklosti večkrat pozval članice zveze Nato, naj izpolnijo svoje obveze glede obrambnih izdatkov, in na tem področju kritiziral tudi Nemčijo. Že lani junija je ob obisku v Varšavi omenil, da bo ameriške vojake premestil iz Nemčije na Poljsko.

Tudi tokrat je Poljska izrazila pripravljenost, da sprejme ameriške vojake. Kot je danes sporočil premier Mateusz Morawiecki, resnično upa, da bodo ZDA nekaj vojakov, ki jih nameravajo umakniti iz Nemčije, premestile na Poljsko.