Kosovo je doslej priznalo več kot 110 držav. Srbije, Kitajske in Rusije ni med njimi. Foto: EPA
Kosovo je doslej priznalo več kot 110 držav. Srbije, Kitajske in Rusije ni med njimi. Foto: EPA
Trump je v pismu, objavljenem na Thacijevi spletni strani, še zapisal, da bi z veseljem gostil predsednika Kosova in Srbije v okviru takšnega "zgodovinskega" sporazuma. Foto: EPA

Kot piše na spletni strani kosovskega predsednika, "bi neuspeh izkoristiti to zgodovinsko priložnost pomenil tragičen korak nazaj, saj ni veliko možnosti, da bi se kmalu pojavila nova možnost za trajni mir". Srbija in Kosovo, ki je neodvisnost razglasilo leta 2008, sta se pred petimi leti ob posredovanju Evropske unije zavezala k dialogu, da bi razrešila nerešene težave, vendar pa je bil napredek zelo majhen.

"ZDA so veliko vložile v uspeh Kosova kot neodvisne, suverene države," še na Thacijevi spletni strani citirajo Trumpovo pismo.

V Washingtonu se na navedbe kosovskega predsednika še niso odzvali, prav tako ne ameriško veleposlaništvo v Prištini.

Napetosti med Beogradom in Prištino so se znova povečale pretekli teden, ko je kosovski parlament izglasoval ustanovitev 5.000-članske vojske. Še teden dni prej je srbski premier Aleksander Vučić dejal, da bi takšna poteza terjala vojaški odziv Beograda.

Thaci je junija sporočil, da bi dogovor z Beogradom lahko dosegli s "popravkom meja," kar so politiki in analitiki na Kosovu razumeli kot zamenjavo ozemelj. To je sprožilo alarm v sosednjih državah in tudi v nekaterih zahodnih prestolnicah. V tem primeru bi Srbija zamenjala tri občine z večinskim albanskim prebivalstvom za ozemlje na severu Kosova, poseljeno s srbskim življem.

Različni odzivi držav
Medtem ko sta Velika Britanija in Nemčija izrazili nasprotovanje spremembam meja, so ZDA sporočile, da bi spoštovale tak dogovor, če bi se za to dogovorila Beograd in Priština. Varnostni svet ZN-a je javno razpravljal o tem vprašanju na ponedeljkovem sestanku, ki sta se ga udeležila oba predsednika.

Trump je v pismu, objavljenem na Thacijevi spletni strani, še zapisal, da bi z veseljem gostil predsednika Kosova in Srbije v okviru takšnega "zgodovinskega" sporazuma.

Kosovo, katerega največje podpornice, tako politično in finančno, so še vedno ZDA, je doslej priznalo več kot 110 držav, med njimi pa ni Srbije, Rusije in Kitajske.