Trump napoveduje trgovinski sporazum po brexitu

Ameriški predsednik je dejal, da imajo ZDA in Združeno kraljestvo "najboljše zavezništvo, kar ga je svet kdaj videl", navaja Reuters.

Na skupni novinarski konferenci z britansko premierko v odhajanju je obljubil "fenomenalen" trgovinski sporazum z Združenim kraljestvom, v katerem bi lahko "obseg poslovanja podvojili ali celo potrojili", a dodal, da so vse možnosti še na mizi.

Mayeva je dejala, da bo dogovor sklenjen po pogovorih o tem, kaj naj bo in česa ne bo v trgovinskem sporazumu.

Trump je dejal, da upa na trden trgovinski sporazum med ZDA in Veliko Britanijo po brexitu. Foto: EPA
Trump je dejal, da upa na trden trgovinski sporazum med ZDA in Veliko Britanijo po brexitu. Foto: EPA

Trump je zagotovil še, da bosta državi dosegli dogovor tudi o dostopu kitajskega tehnološkega velikana Huawei do britanskega trga, da bosta lahko državi nadaljevali izmenjavo obveščevalnih podatkov brez omejitev.

Trumpova podpora Borisu Johnsonu

V bitki za premierja je podprl Borisa Johnsona, s katerim je govoril po telefonu in ki bi bil "dober premier". Enako je dejal za nekdanjega zunanjega ministra Jeremyja Hunta.

Sporočil je še, da je zavrnil pogovor, za katerega je zaprosil vodja opozicijskih laburistov Jeremy Corbyn, ki je nagovoril zbrane na današnjih protestih proti Trumpu. Corbyna je označil za "neke vrste negativno silo".

Zjutraj se je ameriška delegacija z namenom krepitve poslovnih vezi udeležila zajtrka, na katerem so bili med drugim tudi britanski finančni minister Phillip Hammond, ameriški zunanji minister Mike Pompeo in hči ameriškega predsednika, ki je tudi njegova svetovalka, Ivanka Trump.

Trumpov obisk zasenčili protesti

Med Britanci je Trump eden najbolj znanih, a tudi najmanj priljubljenih tujih voditeljev. Po anketi, ki jo je opravil YouGov, ima o njem pozitivno mnenje le 21 odstotkov ljudi. Med ženskami je ta odstotek še nižji, 14.

Kot poroča Reuters, so imeli protestniki na t. i. Karnevalu upora, kot so protest poimenovali organizatorji, bistre, pa tudi nesramne transparente.

Razpoloženje na protestu je bilo sproščeno, zbrane pa je nagovoril vodja opozicijskih laburistov Jeremy Corbyn.

Protestniki Trumpu očitajo rasizem in pozivajo, naj ga zaprejo v londonski stolp, kar naj bi bila referenca na pozive na Trumpovih zborovanjih, naj zaprejo Hillary Clinton, njegovo protikandidatko na volitvah leta 2016.

London je spet prizorišče protesta proti ameriškemu predsedniku. Foto: EPA
London je spet prizorišče protesta proti ameriškemu predsedniku. Foto: EPA

"Trump je neumen 70-letni moški, ki je živel privilegirano življenje," je dejala 23-letna Anna Fenton, ki je nosila transparent z napisom "Uf, kje naj sploh začnem". Po njenih besedah je na ulici v znak solidarnosti "z ljudmi, ki so jih Trumpove retorika in politike prizadele," vključno z ženskami, lezbijkami, geji, biseksualci in transpolnimi ljudmi.

Protestnikov je bilo več tisoč, kar pa je precej manj v primerjavi z lanskim protestom ob Trumpovem prvem predsedniškem obisku Združenega kraljestva, ko se je zbralo več deset tisoč ljudi.

Pojavilo se je tudi nekaj Trumpovih podpornikov, ki so se pomešali med protestnike. Nosili so rdeče kape z napisom "Naredimo Ameriko spet veliko", kar je bilo Trumpovo predvolilno geslo. Po njihovih besedah so protesti proti Trumpu žalitev za voditelja največjega britanskega zaveznika.