Generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg (fotografija je arhivska) je vodil prvo virtualno zasedanje zunanjih ministrov zaveznic v 70-letni zgodovini organizacije. Foto: EPA
Generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg (fotografija je arhivska) je vodil prvo virtualno zasedanje zunanjih ministrov zaveznic v 70-letni zgodovini organizacije. Foto: EPA

V okviru teh prizadevanj bodo na primer preučili zmogljivosti zračnega transporta za zagotovitev dobave nujnega sanitetnega materiala, zagotovili učinkovito usklajevanje glede presežkov zmogljivosti ali zalog. Stoltenberg je napovedal tudi zasedanje obrambnih ministrov zavezništva sredi aprila, ki bodo preučili podporo zaveznicam, odločili o nadaljnjih korakih ter začeli ocenjevati srednje- in dolgoročne posledice pandemije.

Izredno srečanje Nata prvič po videopovezavi

Zmožnost odvračanja in obrambe ostaja nedotaknjena
Zunanji ministri so sprejeli skupno izjavo, v kateri so poudarili vzajemno podporo med zaveznicami ter izpostavili prizadevanja za zagotovitev dostopa javnosti do transparentnih, pravočasnih in točnih informacij, ki so ključne pri premagovanju pandemije.

V izjavi so tudi zatrdili, da Nato ostaja dejaven, osredotočen in pripravljen izvajati svojo jedrno nalogo obrambne in odvračanja. "Naša zmožnost izvajanja operacij in zagotavljanja odvračanja ter obrambe proti vsem grožnjam ostaja nedotaknjena," so zapisali.

Slovenski zunanji minister Anže Logar poudaril štiri ključne elemente

Slovenski minister za zunanje zadeve Anže Logar. Foto: BoBo/Borut Živulovič
Slovenski minister za zunanje zadeve Anže Logar. Foto: BoBo/Borut Živulovič

Ob tem so še navedli, da so danes sprejeli nadaljnje odločitve za krepitev Natove vloge pri spoprijemanju z zdajšnjimi in prihodnjimi varnostnimi izzivi. Slovenijo je na zasedanju zastopal zunanji minister Anže Logar, ki je poudaril štiri ključne elemente: okrepljeno potrebo po sodelovanju, Natovo zavezanost svojim temeljnim ciljem in boju proti dezinformacijam ter da je treba krizo izkoristiti kot izhodišče za boljše delovanje v prihodnje. Zdravstvena kriza je po Logarjevih besedah pokazala, kako pomembna je strateška infrastruktura na dosegu roke in kako pomembno je, da zavezništvo oblikuje neki dolgoročnejši način zagotavljanja kritičnih potreb.

Vsi slovenski vojaki na misijah so zdravi

Von der Leynova napovedala odločne ukrepe

Na vprašanje, ali je Slovenija do zdaj zaprosila za pomoč v okviru Natovih mehanizmov, kot nekatere druge članice, oziroma ali to namerava, je Logar odgovoril, da ima za to izrecno pooblastilo obrambno ministrstvo in da se je treba obrniti nanj. O zdravstvenem stanju slovenskih vojakov v zavezniških misijah in operacijah pa je Logar povedal, da je danes dobil zagotovilo, da so vsi zdravi, da ni nihče v karanteni in da še naprej opravljajo naloge, za katere so bili napoteni, kar je po njegovih besedah zelo dobra in vesela novica.

Nato vzpostavil skupino desetih modrecev
Glede Natove vloge v boju proti dezinformacijam in propagandi pa je minister poudaril pomen tega, da mediji opozarjajo na takšne pasti in da skupnost zagotovi ustrezno disperzijo virov, prek katerih lahko pridobiva nujno potrebno medicinsko opremo. Zunanji ministri so danes tudi uradno potrdili vzpostavitev skupine desetih modrecev, ki bodo pripravili priporočila o krepitvi politične vloge Nata v odziv na kritike francoskega predsednika Emmanuela Macrona glede možgansko mrtvega zavezništva. Slovenija je po Logarjevih besedah podprla italijansko kandidatko v skupini, saj je Italija od nekdaj velika zaveznica Slovenije v okviru Nata. Prek nje bo Slovenija poskušala v priporočila vključiti tudi nekatere svoje ideje.