Jens Stoltenberg. Foto: Reuters
Jens Stoltenberg. Foto: Reuters

"Nato krepi boj proti mednarodnemu terorizmu. Obrambni ministri zavezništva so se načeloma strinjali o razširitvi Natove misije urjenja v Iraku v tesnem sodelovanju z iraško vlado," je po zasedanju obrambnih ministrov severnoatlantskega zavezništva sporočil generalni sekretar Jens Stoltenberg.

Že na začetku zasedanja v Bruslju je Stoltenberg dejal, da je podpora Iraku pomembna, da se prepreči ponovna okrepitev skrajne skupine Islamska država, ki je Iračanom zadala veliko trpljenja, predstavlja pa tudi grožnjo članicam Nata.

Pripravljenost za napotitev dodatnih vojakov na misijo v Iraku sta že izrazili Španija in Velika Britanija, medtem ko je nemška obrambna ministrica Annegret Kramp-Karrenbauer dejala, da je o tem še prezgodaj govoriti. O tem bodo države, ki so ključne v Iraku, razpravljale v petek na varnostni konferenci v Münchnu.

Danilo Türk: Vojna v Iraku leta 2003 je bila največja napaka tega stoletja

Po prekinitvi se urjenje nadaljuje

Urjenje iraških sil je bilo na začetku leta prekinjeno zaradi zaostritve razmer po ameriškem napadu na visokega iranskega generala in nato povračilnega iranskega raketiranja dveh oporišč v Iraku, kjer so nameščeni vojaki koalicije proti Islamski državi.

Po umiritvi razmer se je urjenje Iračanov obnovilo. Obrambni ministri, med njimi tudi slovenski Karl Erjavec, ki opravlja tekoče posle, bodo v Bruslju razpravljali, kako dejavnosti koalicije še okrepiti in jih narediti učinkovitejše.

Tako bodo po napovedi Stoltenberga obrambni ministri Nata podprli ozemeljsko celovitost in suverenost Iraka. Za generalnega sekretarja je sodelovanje z iraško vlado in urjenje iraških varnostnih sil najboljša pot za stabilizacijo Iraka ter širše regije.

V širitev misije za urjenje vojakov morajo sicer najprej privoliti oblasti v Bagdadu. Ob politični krizi v državi, ki je trenutno brez vlade, ni jasno, kdaj bi lahko Irak v to privolil. Mandatar za sestavo nove vlade Taufik Alavi ima za oblikovanje nove vlade čas do začetka marca.