Foto: Reuters
Foto: Reuters

Kot je pojasnil tiskovni predstavnik francoske vlade Gabriel Attal, se je vlada odločila za ukinitev brezplačnega testiranja tudi na podlagi odločitev, ki so jih v tej smeri sprejele nekatere druge evropske države.

Namero ukinitve brezplačnega testiranja je že sredi julija naznanil predsednik države Emmanuel Macron. Danes je ob začetku zasedanja ministrov vztrajal, da gre za "zelo preprost cilj – cepljenje vseh Francozov, ki so lahko cepljeni".

Glede na uradne podatke je približno 67 odstotkov prebivalcev Francije že prejelo vsaj en odmerek cepiva, 56 odstotkov je cepljenih z vsemi potrebnimi odmerki.

V prizadevanjih za okrepitev cepljenja v državi je podobno odločitev v torek sprejela tudi Nemčija, kjer nameravajo brezplačne teste ukiniti 11. oktobra. V Sloveniji bodo hitri antigenski testi že od 23. avgusta brezplačni le še za določene skupine, za večino pa ne več.

Po podobni poti namerava tudi Švica, kjer je danes vlada predlagala, da od oktobra testi ne bi bili več brezplačni. Spremembo morajo potrditi še predstavniki kantonov.

Macron: Epidemične razmere vse resnejše

Macron medtem opozarja, da so epidemične razmere v Franciji zaradi različice delta vse težje, zlasti se hitro povečuje število okužb na francoskih čezmorskih ozemljih, kjer je precepljenost nizka. Razmere so najhujše na otokih Martinique in Guadeloupe v Karibskem morju.

"Na teh dveh ozemljih je precepljenost še vedno zelo nizka. Enaka je tretjini tiste v celinski Franciji. Cepljenih je zgolj 20 odstotkov starejših od 12 let, v celinskem delu države pa 66," je povedal Macron.

"Če smo potrebovali dokaz, da je cepljenje najboljši odgovor na koronavirusno različico delta, so Antili na žalost, če se lahko tako izrazim, kruti dokaz," je povedal. "Tam je eksplozija hude oblike bolezni. Razmere so dramatične in zahtevajo solidarnost celotnega naroda."

"Zdravstvena kriza še ni končana, z virusom bomo živeli še dolgo," je še dejal ob tem Macron.

Avstralske olimpijce zdaj čaka dolga karantena. Foto: Reuters
Avstralske olimpijce zdaj čaka dolga karantena. Foto: Reuters
  • Avstralija: Olimpijci tožijo nad 28-dnevno karanteno

Medtem pa se z ne najbolj veličastnim sprejemom doma spoprijemajo avstralski olimpijci, ki morajo po pravilih takoj po prihodu iz Tokia v obvezno 14-dnevno karanteno. Za tiste, ki prihajajo iz Južne Avstralije, pa je karantena podaljšana celo na 28 dni, ukrep, ki ga številni opisujejo kot "krutega".

"Medtem ko preostale države slavijo vrnitev svojih športnikov, smo mi naše podvrgli najbolj kruti in hladni obravnavi," so bili ogorčeni v avstralskem olimpijskem komiteju. "Kaznovani so, ker so ponosno zastopali svojo državo na olimpijskih igrah."

16 članov avstralske olimpijske ekipe že prestaja karanteno v Sydneyju, prestolnici Novega Južnega Walesa, preden se bodo vrnili v Južno Avstralijo, kjer jih čakata še dva tedna karantene.

Vlada Južne Avstralije je sporočila, da so se za dodatne ukrepe odločili zaradi "visokega tveganja različice delta v Novem Južnem Walesu". Prošnjo olimpijskega komiteja, da naredijo izjemo pri olimpijcih, so oblasti zavrnile.

"Ne samo, da so naši olimpijci polno cepljeni, ampak so v Tokiu tudi bivali v skrajno nadzorovanem mehurčku, bili so testirani vsakodnevno in so se držali najstrožjih ukrepov," je poudaril direktor olimpijskega komiteja Matt Carroll. "Nismo dobili nobene razlage, zakaj so našo prošnjo zavrnili."

Avstralski inštitut za šport pa ob tem opozarja, da bi 28-dnevna karantena lahko predstavljala veliko tveganje za fizično in psihično zdravje športnikov, še poroča BBC.

  • Italija želi pred začetkom šolskega leta pospešiti cepljenje

Italija pa želi pred začetkom šolskega leta pospešiti cepljenje otrok in mladostnikov proti covidu-19. Stare od 12 do 18 let je treba cepiti prednostno, tudi če na cepljenje niso naročeni, je oblasti v posameznih deželah pozval posebni predstavnik vlade za cepljenje Paolo Figliuolo. Nova ureditev naj bi začela veljati 16. avgusta.

Vlada upa, da bodo do začetka šolskega leta cepili 60 odstotkov otrok, starejših od 12 let. Trenutno sta za mlajše od 18 let odobreni le cepivi proizvajalcev Pfizer in Moderna, z vsaj enim odmerkom pa je zaenkrat cepljenih 40 odstotkov od približno 4,6 milijona mlajših od 19 let, v celoti pa 23 odstotkov.

Niti enega odmerka še ni prejelo približno 1,6 milijona mladih v tej starostni skupini in oblasti želijo z novo ureditvijo cepljenja doseči prav njih, pismo, ki ga je poslal Figliuolo.

Italijanski premier Mario Draghi je minuli teden obljubil, da se bo šola septembra začela s poukom v učilnicah. Z novim šolskim letom bo sicer za šolsko osebje, univerzitetne profesorje in študente obvezno covidno potrdilo, kar pa v šolskem sektorju sproža polemiko. Sindikati kritizirajo odločitev vlade, po kateri zaposlenim v šolstvu, ki ne bi imeli ustreznega potrdila, grozi suspenz z delovnega mesta brez plačila.

"V kategoriji, ki je 90-odstotno cepljena, takšen ukrep povzroča močne napetosti," navajajo sindikati.