Turški notranji minister Suleyman Soylu je na Twitterju objavil posnetke, na katerih naj bi bilo videti, kako so pripadniki turške obalne straže rešili dva prebežnika. Pri tem je napisal, da so pripadniki grške obalne straže pretepli sedem prebežnikov, jim vzeli osebne predmete, njihove roke zvezali s plastičnimi lisicami in jih vrgli v morje brez rešilnih jopičev.

Agencija AFP navaja, da pri neodvisnih virih teh informacij ni mogla preveriti. Fotografija je simbolična. Foto: Reuters
Agencija AFP navaja, da pri neodvisnih virih teh informacij ni mogla preveriti. Fotografija je simbolična. Foto: Reuters

Plastične lisice

Turška obalna straža je pozneje sporočila, da so rešili tri prebežnike, našli dve trupli, eden od prebežnikov pa je pozneje umrl v bolnišnici. Pogrešanega prebežnika medtem še iščejo.

Na enem od posnetkov, ki jih je objavil turški minister, je eden od preživelih prebežnikov v slabi turščini povedal, da so jih v četrtek prijeli na grškem otoku Hios, kamor so čez Egejsko morje prispeli iz Turčije. Povedal je tudi, da jih je bilo sedem, da so jim odvzeli telefone in denar ter jih pretepli in prisilili, da so šli do morja. Drugi moški, za katerega so v posnetku prav tako rekli, da je prebežnik, pa je imel na rokah plastične lisice.

Grčija obtožbe zanika

Agencija AFP navaja, da pri neodvisnih virih teh informacij ni mogla preveriti. Grško obalno stražo so že večkrat obtožili, da na nezakonit način odvrača prebežnike, ki skušajo iz Turčije priti do Grčije. Atene te obtožbe zanikajo.

Grški minister za migracije Notis Mitarakis je ta teden za AFP dejal, da Grčija svoje meje varuje v skladu s pravili EU-ja in z mednarodnim pravom. Zanikal je, da bi vračali prebežnike na čolnih. Dejal je, da jim preprečujejo vstop na območje EU-ja in Grčije, kar pa je v skladu s pravili.