Otroci prebežniki brez spremstva so zaprti v neprimernih poslopjih. Foto: Reuters
Otroci prebežniki brez spremstva so zaprti v neprimernih poslopjih. Foto: Reuters

Ameriški časopis na podlagi uradnih dokumentov poroča, da je več kot 1360 otrok pridržanih že več kot 72 ur, kolikor dopušča zakonodaja, preden mora biti otrok prepeljan v zaklonišča, ki jih vodi ministrstvo za zdravje in kjer ostanejo, dokler ne dobijo ustrezne nastanitve pri rejnikih.

Otroci so zaprti v poslopjih, ki jih upravlja Agencija za carine in varovanje meje (CBP) in so bila zgrajena za odrasle. Ta agencija je bila tarča številnih kritik zaradi grozljivih razmer v njenih poslopjih, kjer so otroci izpostavljeni boleznim in lakoti, prostori pa so prenatrpani.

Tudi zaklonišča ministrstva za zdravje pa so tik pred zapolnitvijo kapacitet, kažejo dokumenti, ki jih navaja New York Times. Njihove kapacitete naj bi bile zapolnjene čez 13 dni.

Januarja so ameriški obmejni agenti prestregli največ prebežnikov v tem mesecu v vsaj desetih letih. Večinoma je šlo za odrasle ali družine, ki so jih takoj zavrnili, pri čemer se oblasti sklicujejo na pandemijo.

Pravila za otroke brez spremstva pa so drugačna. Namesto da jih pošljejo nazaj, jih pridržijo. Tako so januarja na meji pridržali več kot 5800 otrok, 1000 več kot oktobra lani.

V zakloniščih ministrstva za zdravje je bilo v nedeljo več kot 8100 otrok brez spremstva, prostora pa naj bi imeli še za dodatnih 838, kažejo uradni dokumenti.

Sorodna novica Zid na ameriško-mehiški meji: zaostrena retorika, stara politika