Po Erdoganovi napovedi o odprtju meja se je v pokrajini Edirne zbralo več tisoč prebežnikov, ki naj bi jim Turčija tudi pomagala s prevozom do meje. Foto: Reuters
Po Erdoganovi napovedi o odprtju meja se je v pokrajini Edirne zbralo več tisoč prebežnikov, ki naj bi jim Turčija tudi pomagala s prevozom do meje. Foto: Reuters

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je pred mesecem dni oznanil odprtje turške meje za prebežnike. Pred turško mejo z Grčijo se je zbralo več tisoč prebežnikov, ki so upali na vstop v Evropsko unijo. Večkrat so izbruhnili spopadi med prebežniki in grško policijo, ki jih je s solzivcem in vodnimi topovi skušala zadržati na turški strani meje.

Oblasti zdaj prebežnike umikajo z meje. Turška tiskovna agencija Anadolu poroča, da prebežnike z avtobusi premeščajo v objekte v pokrajino Edirne, kjer bodo v karanteni za zajezitev širjenja novega koronavirusa.

Turški novinar iz Edirna je poročal, da je območje zapustilo več avtobusov, pristojne službe pa so kasneje razkužile območje šotorišča, poroča grški portal Ekathimerini.

Grški mediji poročajo tudi o požaru, ki naj bi ga podtaknile turške oblasti, da bi pospešili umik ljudi z območja.

Število premeščenih prebežnikov ni znano

Natančno število premeščenih prebežnikov ni znano. Washington Post navaja ocene, da naj bi v improviziranem taborišču blizu mejnega prehoda pred premestitvijo bivalo dva tisoč ljudi. Po ocenah grške policije jih je bilo nekaj sto.

Zdravstveni portal italijanske tiskovne agencije ANSAmed poroča, da je v preteklih dneh, ko je postalo jasno, da so pogovori med EU-jem in Turčijo glede novega dogovora zastali, več sto prebežnikov prostovoljno zapustilo obmejno območje in se odpravila v Carigrad in druga turška mesta.

Kam po koncu izolacije?

Ni jasno, kam bodo prebežniki odšli po koncu izolacije. ANSAmed poroča, da naj bi se vrnili v turške pokrajine, ki jih bodo pripravljene gostiti.

V Turčiji so doslej potrdili 3629 okužb z novim koronavirusom in 75 smrtnih žrtev. Ni še jasno, ali so okužbo potrdili tudi med prebežniki na grško-turški meji.

Micotakis potrdil premeščanje

Grški premier Kiriakos Micotakis je pozdravil odločitev Turčije za premestitev, poroča Washington Post. V videokonferenci s preostalimi voditelji Evropske unije je sporočil, da so grške obmejne oblasti potrdile, da so na turški strani meje začeli odstranjevati začasno šotorišče in umikati prebežnike.