Recep Tayyip Erdogan. Foto: Reuters
Recep Tayyip Erdogan. Foto: Reuters

Kot razlog je navedel dvomesečni poletni premor v delu parlamenta in dodal, da bo treba opraviti še razprave o mnogih drugih zakonskih predlogih.

Erdogan je na novinarski konferenci sicer dodal, da ostaja cilj, da dokončajo ta postopek "v najkrajšem možnem času", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Erdogan je dolgo veljal za glavno oviro Švedske do članstva v vojaškem zavezništvu, a je nato v ponedeljek vendarle privolil, da bo protokol o švedskem pristopu k Natu posredoval turškemu parlamentu in poskrbel za ratifikacijo.

Do preboja v pogovorih med Ankaro in Stockholmom je prišlo na sestanku Erdogana s švedskim premierjem Ulfom Kristerssonom pred začetkom vrha Nata.

Voditelja sta se strinjala, da bosta njuni državi nadaljevali sodelovanje na področju boja proti terorizmu, med drugim v okviru novega varnostnega partnerstva. V skupni izjavi pa sta naslovila tudi Erdoganovo zahtevo po nadaljevanju pristopnih pogajanj Turčije z EU-jem.

Švedska je za vstop v zavezništvo po desetletjih nevtralnosti skupaj s Finsko zaprosila maja lani zaradi ruske agresije na Ukrajino. Članice zavezništva so obe državi v Nato uradno povabile na vrhu zavezništva pred enim letom v Madridu. Finska se je zavezništvu priključila aprila letos, Švedska pa še čaka na zeleno luč Ankare in Budimpešte.