Turčija je pred dnevi podaljšala misijo svoje ladje Oruc Reis za raziskovanje morskega dna v vzhodnem Sredozemlju, ki je zanetila spor z Grčijo. Foto: EPA
Turčija je pred dnevi podaljšala misijo svoje ladje Oruc Reis za raziskovanje morskega dna v vzhodnem Sredozemlju, ki je zanetila spor z Grčijo. Foto: EPA

Turčija je v sporočilu mednarodnemu sistemu za izmenjavo pomorskih informacij Navtex navedla, da bo od danes do 11. septembra izvajala strelske vaje v morju pred turškim mestom Anamur in severno od Cipra. Že v četrtek so iz Ankare sporočili, da bodo vaje v torek in sredo potekale vzhodno od tega območja.

Napetosti med Turčijo in Grčijo, članicama zveze Nato, so se dodatno zaostrile ta teden, ko sta državi izvedli ločene vojaške vaje na istem območju južno od Krete. Nato je Grčija izvedla še skupne vojaške vaje s Francijo, Italijo in Ciprom.

Odkritje zalog nafte in zemeljskega plina

S turškega obrambnega ministrstva so v petek sporočili, da so turška bojna letala prestregla šest grških letal, ki so se približevala območju, kjer deluje turška raziskovalna ladja, in jih prisilila, da so obrnila.

Odkritja pomembnih zalog nafte in zemeljskega plina v vodah okoli Krete in Cipra v zadnjih letih so obnovila staro rivalstvo med Grčijo in Turčijo, ki sta v sporu glede razmejitve na morju.

Okrepitev vojaške mornarice

Najnovejši spor med Atenami in Ankaro je izbruhnil julija, ko je Turčija napovedala začetek iskanja nafte in plina v Sredozemskem morju, na območju približno 180 kilometrov od grškega otoka Kastelorizo. Turčija trdi, da raziskave potekajo v njenem epikontinentalnem pasu, Grčija pa, da v njeni izključni gospodarski coni.

Potem ko je Turčija prve raziskave julija prekinila, je 10. avgusta tja znova napotila svojo ladjo Oruc Reis za raziskovanje morskega dna v spremstvu vojaških ladij, Grčija pa je na območje poslala okrepitve vojaške mornarice.