V Bagdadu se je protesta udeležila množica ljudi. Foto: Reuters
V Bagdadu se je protesta udeležila množica ljudi. Foto: Reuters

Ankara od nizozemskega veleposlanika pričakuje konkretne ukrepe za preprečitev podobnih protestov v prihodnje, so sporočili s turškega zunanjega ministrstva.

Edwin Wagensveld, vodja nizozemske podružnice gibanja Pegida, je v nedeljo med protestom v Haagu iztrgal več strani iz islamske svete knjige. Na posnetkih na družbenih omrežjih je bilo prav tako videti, kako hodi po raztrganih straneh.

Do protesta v Haagu je prišlo le dan po tem, ko je v soboto pred turškim veleposlaništvom v Stockholmu potekal shod pod vodstvom desničarskega skrajneža Rasmusa Paludana, na katerem je ta sežgal Koran. Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je dejanje skrajneža nemudoma obsodil in dodal, da naj Švedska ne računa na podporo Turčije pri vstopu v zvezo Nato.

Švedski politiki so sicer obsodili dejanja skrajneža, vendar so hkrati tudi branili široko opredelitev svobode govora v svoji državi. Finska pa je sporočila, da bo razmislila o vstopu v Nato brez Švedske.

Protesti proti islamu so Erdoganu na prejšnjih volitvah že pomagali utrditi njegovo versko volilno bazo. Na to naj bi turški predsednik računal tudi tokrat, saj se bližajo nove predsedniške in parlamentarne volitve v Turčiji, ki bodo potekale 14. maja.

Protesti v Afganistanu, Pakistanu in Iraku

Zaradi sobotnega shoda pred turškim veleposlaništvom v Stockholmu, na katerem je švedsko-danski desničarski skrajnež Rasmus Paludan sežgal Koran, je v Afganistanu in Pakistanu protestiralo več sto ljudi. Protesti proti njegovemu dejanju so izbruhnili tudi v Iraku, medtem ko so v Indoneziji na pogovor poklicali švedskega veleposlanika.

Na stotine Afganistancev je protestiralo v mestu Khost na vzhodu države, blizu meje s Pakistanom. "Smrt švedski vladi, smrt takšnim politikom," so skandirali protestniki na glavnem mestnem trgu.

"Prebivalci Khosta so obsodili sežig Korana na Švedskem in pozvali muslimanske države, naj dvignejo glas proti temu zlobnemu in umazanemu politiku," je dejal eden od organizatorjev. Po besedah drugega se takšna dejanja "ne bi smela ponoviti, da se v srcih muslimanov ne bi ustvarilo sovraštvo do drugih ver".

Afganistansko zunanje ministrstvo je pred tem že obsodilo Paludanovo dejanje. V izjavi, objavljeni v nedeljo, je švedsko vlado pozvalo, naj "kaznuje storilca" in ustavi "takšna gnusna in provokativna protiislamska in protimuslimanska dejanja".

Protesti so izbruhnili tudi v sosednjem Pakistanu, kjer so protestniki v velemestu Lahore na vzhodu države skandirali "Sramota za Švedsko". "Pod krinko svobode izražanja se ne smejo prizadeti verska čustva 1,5 milijarde muslimanov po svetu. To je nesprejemljivo," pa je v nedeljo tvitnil pakistanski premier Šehbaz Šarif.

Protesti proti Paludanovemu sežigu Korana so izbruhnili tudi v Iraku, medtem ko so indonezijske oblasti zaradi incidenta na pogovor poklicale švedskega veleposlanika v državi.