Kiliçdaroğlu v Izmirju pred privrženci. Foto: Reuters
Kiliçdaroğlu v Izmirju pred privrženci. Foto: Reuters

Javnomnenjske ankete kažejo, da je v rahli prednosti pred predsednikom Recepom Tayyipom Erdoğanom. Predvideva se drugi krog, ki bo dva tedna po volitvah, torej konec maja.

"Mladina želi demokracijo," je Kiliçdaroğlu dejal za BBC. "Ne želijo, da jim policija zgodaj zjutraj potrka na vrata, ker so nekaj tvitnili," je dejal.

Trenutno ljudem v Turčiji groziji zaporna kazen za "žalitev predsednika". Številni so bili zaradi tega tudi obsojeni in zaprti.

74-letni Kiliçdaroğlu, vodja največje opozicijske Republikanske ljudske stranke (CHP), pa mladim sporoča, da ga lahko svobodno kritizirajo. Obljubil je, da bodo imeli to pravico.

Erdogan se je v preteklosti svojemu tekmecu posmehoval, češ da "ne bi mogel voditi niti črede ovac", a zdaj ga težje ne upošteva. Kiliçdaroğluja privrženci imenujejo "upanje ljudstva".

"Želimo postati del civiliziranega sveta"

Kot je dejal za BBC, bi kot predsednik prednost dajal odnosom z Zahodom, ne Rusijo. "Želimo postati del civiliziranega sveta," je dejal. "Želimo svobodne medije in popolnoma neodvisno pravosodje. Erdoğan ne misli tako. On želi biti bolj avtoritaren. Razlika med nami in Erdoğanom je razlika med črno in belo barvo".

Erdoğan je na oblasti 20 let, najprej kot premier, nato kot predsednik. Kiliçdaroğlu je napovedal, da ga bodo premagali in da se bo Erdoğan s položaja umaknil mirno.

Nekateri ljudje pa o tem vendarle dvomijo. Obstajajo namreč znaki, da Erdoğan ne bo priznal izida volitev, če bo izgubil. Notranji minister Suleyman Soylu je tako posvaril, da bodo volitve "poskus državnega udara Zahoda".

Kiliçdaroğlu je dejal, da bo opozicija previdna. Ne zaupajo ne predsedniku ne "njegovemu vrhovnemu volilnemu svetu in sodnikom".

Opozicija bo imela zato na voliščih svoje opazovalce. S tem želijo po njegovem mnenju zagotoviti, da bodo glasovi pravilno in varno oddani ter da bodo tudi prešteti ustrezno.

Nova javnomnenjska anketa kaže, da bo Kiliçdaroğlu osvojil predsedniško mesto, a da bo Erdoğanovo zavezništvo zmagalo na parlamentarnih volitvah. Kot poroča BBC, se napoveduje tesen izid in nihče ne more biti prepričan, da bodo prihodnji tedni minili mirno.