Foto: Reuters
Foto: Reuters

Stranka Donalda Tuska nasprotuje evropskim reformam, ki bi pri ključnih zadevah odpravile soglasno odločanje voditeljev držav članic. Tusk je večkrat izrazil nestrinjanje z reformo azilne politike, po kateri bi morala Poljska z drugimi članicami sprejeti določeno kvoto prosilcev za mednarodno zaščito. Tusk pa je nedvoumno podprl predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen kot kandidatko konservativcev za vodenje Evropske komisije tudi po evropskih volitvah junija prihodnje leto.

Evropska komisija je v zadnjih dneh pokazala pripravljenost, da Poljski pod določenimi pogoji sprosti pet milijard evrov sredstev iz Sklada za okrevanje in odpornost oziroma energetskega paketa RepowerEU. Največja vzhodna članica za črpanje še vedno ne izpolnjuje ključnih mejnikov: krepitve neodvisnega sodstva in boja proti korupciji. Zeleno luč za črpanje morajo prižgati voditelji držav članic.

Poljska še nima nove vlade. Kandidat za mandatarja, premier v odhajanju, Mateusz Morawiecki je danes in jutri na pogovor povabil parlamentarne stranke. Jasno je, da glasov za sestavo koalicije nima. Donald Tusk, ki bi oblast lahko prevzel sredi decembra, je že napovedal nekaj korakov. Med kampanjo sem obljubil, da bomo popravili škodo, ki jo je povzročila stranka Zakon in pravičnost in s prvim korakom moramo poravnati račune, je dejal. Prvi korak pomeni ustanovitev parlamentarnih preiskovalnih komisij, ena med njimi bi se ukvarjala z vizumskim škandalom.

Tusk zagotavlja, da obstaja dovolj široka podpora za sprožitev tožbe proti guvernerju centralne banke Adamu Glapinskemu, podporniku stranke Zakon in pravičnost, ki je sredi visoke inflacije pred volitvami znižal temeljno obrestno mero.

Spremembe glede evropskih pogodb mora obravnavati še Evropski svet. Kot je poročala STA, predlogi med drugim vključujejo tudi spremembo pravil za sestavo Evropske komisije, ki bi jo preimenovali v Evropski izvršni organ. Imenovanje predsednika oziroma predsednice tega organa bi opravil parlament, potrdil pa bi ga Evropski svet, v katerem so zastopani voditelji držav članic. To je ravno obratno od trenutnega postopka. Poslanci bi tudi omejili število evropskih komisarjev na 15, pri čemer bi veljalo načelo rotacije med članicami.