Za varnost bo skrbelo po šest policistov v vsaki izmeni. Foto: EPA
Za varnost bo skrbelo po šest policistov v vsaki izmeni. Foto: EPA

Na šoli so se odločili, da bo pouk potekal po skrajšanem urniku, brez izpraševanj in ocenjevanj. Za varnost bo skrbelo po šest policistov v vsaki izmeni.

Več kot 250 staršev je pred tem pozvalo, naj se letošnje šolsko leto na tej šoli predčasno konča, poročajo srbski mediji.

"Pouk se je začel, danes bo potekal od osmih zjutraj in popoldne od 13. ure," je za srbsko nacionalno televizijo RTS potrdila Snežana Vuković z ministrstva za šolstvo. Poudarila je, da otrokom, za katere bodo starši ocenili, da se bojijo iti k pouku, ni treba v šolo, ker da bi bilo to "novo nasilje nad otrokom, nihče z ministrstva in strokovnih krogov pa ne vztraja pri tem".

Če otroka ne bo v šolo, bodo starši morali predložiti dopis z obrazložitvijo, zakaj ga ni k pouku, je v nedeljo po poročanju portala N1 Srbija dejal predsednik sveta staršev Igor Đorđević. Ena od staršev, ki se zavzema za predčasni konec šolskega leta, Aleksandra Bulatović je za N1 Srbija ocenila, da se je k pouku vrnila približno polovica učencev.

Skupina staršev poleg tega, da naj za konec letošnjega šolskega leta na tej šoli določijo 3. maj, zahteva tudi odgovornost ravnateljice šole, šolskega psihologa in pedagoga. Aleksandra Bulatović je dejala, da je njihova objektivna odgovornost nesporna, ali so odgovorni tudi subjektivno, pa bi morali ugotoviti.

Srbska policija je medtem uvedla preiskavo proti materi 13-letnega napadalca. Državno tožilstvo je policiji med drugim naložilo, da zasliši mater mladoletnika ter opravi razgovor s pedagogom in psihologom z osnovne šole Vladislava Ribnikarja. Center za socialno delo pa mora po nalogu tožilstva pripraviti diagnostično oceno funkcioniranja družine mladoletnika in ugotoviti, ali je bila družina pred napadom že v evidenci tega organa.

Oče 13-letnika je sicer v priporu že od 5. maja. Očitajo mu hujše kršitve splošne varnosti, za kar je zagrožena zaporna kazen do 12 let. Sumijo ga, da je sina učil streljanja s strelnim orožjem, pa tudi, da ni ustrezno hranil orožja, s katerim je sin izvedel strelski napad.

Izročenih 33.427 kosov orožja in 1,3 milijona kosov streliva

Medtem se v Srbiji po strelskem napadu na šoli in streljanju, v katerem je dan pozneje 20-letnik blizu Mladenovca ubil osem ljudi, nadaljuje akcija zbiranja nezakonito pridobljenega orožja. Do sobote do 19. ure so prebivalci izročili 33.427 kosov orožja in 1,3 milijona kosov streliva, je za RTS danes pojasnila Bojana Otović Pjanović z ministrstva za notranje zadeve. Možnost predaje nezakonitega orožja brez posledic se bo iztekla 8. junija. Cilj vlade je, da število kosov orožja znižajo z ocenjenih 450.000 na 40.000 oziroma na deset odstotkov.

V Beogradu spet odprta šola Vladislava Ribnikarja