Policija pregleduje šole, pouk so prekinili. Foto: EPA
Policija pregleduje šole, pouk so prekinili. Foto: EPA

Z ministrstva za izobraževanje so sporočili, da je opozorila o domnevno podtaknjenih bombah prejelo 78 osnovnih in 37 srednjih šol. Učence in učitelje so evakuirali, policija pa je pregledala šole. Ugotovila je, da so bila sporočila lažna.

Dokler policija ni končala preverjanja resničnosti sporočil, so zaradi varnosti učencev in učiteljev pouk v prvi izmeni prekinili. V nekaterih šolah so se odločili za pouk na daljavo.

V Srbiji in drugih balkanskih državah so v zadnjem letu večkrat poročali o lažnih bombnih opozorilih, do današnjih v Beogradu pa je prišlo v času, ko so v Srbiji po dveh smrtonosnih napadih na začetku meseca razmere še posebej napete. V napadu 3. maja je 13-letni učenec na svoji osnovni šoli Vladislava Ribnikarja v Beogradu ubil devet učencev in varnostnika.

Dan pozneje pa je 21-letnik v treh vaseh blizu Mladenovca ubil osem ljudi, večinoma mladih.

Po strelskih napadih poteka v Srbiji akcija predaje nezakonito pridobljenega orožja, v okviru katere so od 8. maja prebivalci izročili že okoli 20.000 kosov orožja in milijon kosov streliva. Akcija, v okviru katere imetnikov nezakonitega orožja ne bodo kaznovali, bo trajala do 8. junija. Potem bodo sledile hišne preiskave ob strogih denarnih in zapornih kaznih.

Niz protestnih shodov v Beogradu in drugod

Proti nasilju se je na množičnih protestih, h katerim je pozvala proevropska opozicija, zbralo tudi več deset tisoč ljudi, ki so na oblasti naslovili več zahtev, v primeru neupoštevanja pa napovedali nove proteste. Nov shod je napovedan za ta petek.

Predsednik srbske skupščine Vladimir Orlić je danes za četrtek popoldne sklical zasedanje parlamenta, na katerem bodo obravnavali tudi zahtevo opozicije po odstavitvi notranjega ministra Bratislava Gašića.

Kot je izvedel srbski portal N1, bodo poslanci obravnavali tudi poročilo vlade o varnostnih razmerah v državi po množičnih umorih v maju in poročilo sveta za regulacijo elektronskih medijev (REM), ki bi po mnenju omenjenega portala lahko odprlo tudi vprašanje zahtev opozicije po odstopu članov sveta. Razpravljali bodo tudi o pobudi za ustanovitev odbora, ki bi se ukvarjal z nedavnimi množičnimi umori.

Portal N1 še navaja, da je vlada v poročilu o varnostnih razmerah v državi po množičnih umorih ocenila, da so varnostne razmere stabilne, čeprav so omenjeni dogodki vznemirili javnost.