Münchenska Alianz Arena. Foto: Reuters
Münchenska Alianz Arena. Foto: Reuters

Zakon med drugim prepoveduje izobraževalne programe o istospolni usmerjenosti in spodbujanje homoseksualnosti v izobraževalnem procesu.

Ursula von der Leyen zaradi madžarskega zakona o pravicah LGBTIQ napovedala ukrepe

Župan Dieter Reiter je želel nogometni stadion osvetliti v mavrične barve – simbol strpnosti, ki ga pogosto uporablja skupnost LGBT, a je Uefa njihovo prošnjo zavrnila, češ da gre za politično in versko nevtralno organizacijo.

Münchenski župan je odločitev Uefe označil za sramoto, prepoved so obžalovali tudi v nemški nogometni reprezentanci, madžarski premier Viktor Orban pa je ogled tekme v Münchnu odpovedal.

Pomembna nogometna kvalifikacijska tekma za osmino finala Nemčije z Madžarsko je tokrat v ozadju. Glavnina razprave zadnje dni je okoli tega, ali je bila odločitev Uefe, da ne dovoli münchenskega stadiona obarvati v mavrične barve za nogometno tekmo z Madžarsko, pravilna.

Reiter, ki prihaja iz Socialdemokratske stranke, je odločitev označil za sramotno: "Nam, Münchenčanom, to ne bo odvzelo poguma, da Madžarski in svetu pošljemo jasen signal. Mestni svet je sprejel odločitev, da izobesimo mavrične zastave na mestni hiši, v mavrične barve bomo osvetlili vetrne turbine in olimpijski stolp v neposredni bližini stadiona."

Kapetan nemške nogometne reprezentance Manuel Neuer z mavričnim trakom v znak solidarnosti. Foto: Reuters
Kapetan nemške nogometne reprezentance Manuel Neuer z mavričnim trakom v znak solidarnosti. Foto: Reuters

Neuer na tekmah nosi mavrični trak

Joachim Löw, selektor nemške reprezentance, je odločitev Uefe obžaloval, tudi vodja Krščansko socialne unije Markus Söder je zapisal, da mu je žal, ker da bi bil to dober znak za strpnost. Nemški Socialdemokrati so Uefo obtožili, da so zanje vrednote, kot sta strpnost in raznolikost, le črki na papirju, Zeleni pa so pozvali, naj se mavrične barve nocoj pokažejo po celi Nemčiji.

"Danes Uefa ponosno nosi mavrične barve"

Kapetan nemške nogometne reprezentance Manuel Neuer je na obeh tekmah že nosil mavrični kapetanski trak. "Obstaja razlog, da je Uefa to zavrnila, a zdi se mi prav, da se o tej temi pogovarjamo javno in da je to kljub temu uspeh. Tudi sam nosim pulover z enakim sporočilom," pa je povedal nemški obrambni igralec Mats Hummels.

V mavrične barve je danes odet velik del Münchna, zastave vihrajo z avtomobilov, hiš, svoj logo so v mavrične barve na socialnih omrežjih odela podjetja BMW, VW, Telekom in Siemens. V mavričnih barvah bodo stadioni v Kölnu, Frankfurtu ... Namesto mavričnega münchenskega stadiona bo v barve strpnosti odeta vsa Nemčija, poroča Iz Münchna nemška dopisnica Polona Fijavž.

Orban pozval nemške poliike, naj sprejmejo prepoved

Medtem Orban sporni zakon brani, nemške politike pa je pozval, naj se nehajo vmešavati v šport.

"Da se münchenski nogometni stadion ali kak drug evropski stadion osvetli v mavričnih barvah ni odločitev na državni ravni," je povedal madžarski premier, sicer veliki nogomnetni navdušenec, in dodal, da "barve mavrice razumljivo sodijo tudi na ulice Budimpešte".

Orban je še dejal, da so "v komunistični Madžarski homoseksualce preganjali. Država danes ne zagotavlja le pravic homoseksualcev, ampak jih tudi aktivno ščiti. Svoboda posameznika je največje dobro".

Dodal je, da bi moral imeti vsak posameznik možnost, da "nedvomno" svobodno izbere svojo življenjsko pot, a poduk odraščajočih otrok spada v domeno staršev. "Varujemo to odgovornost staršev," je še dejal Orban.