Ugur Sahin in Özlem Tureci, zakonca in ustanovitelja podjetja BioNTech, sta marca letos prejela nemško državno odlikovanje za zasluge. Foto: EPA
Ugur Sahin in Özlem Tureci, zakonca in ustanovitelja podjetja BioNTech, sta marca letos prejela nemško državno odlikovanje za zasluge. Foto: EPA

Ugur Sahin in Özlem Tureci sta sodelavca, ustanovitelja podjetja BioNTech in zakonca, v Nemčiji pa junaka. Dolgoletne raziskave imunoterapije proti raku na podlagi tehnologije mRNK sta uspešno prenesla na razvoj cepiva proti covidu-19. Cepivo je visokoučinkovito, a bo potreben še tretji odmerek, nato pa cepljenje na približno leto in pol.

Zaščita sčasoma pada. Po osmih mesecih se število protiteles občutno zmanjša.
"Zaščita sčasoma pada. Imamo podatke za šest mesecev po cepljenju. Po šestih mesecih zaščita ni več 95-odstotna, ampak 91-odstotna. Po osmih mesecih se število protiteles občutno zmanjša, zato potrebujemo tretji odmerek cepiva, po katerem je zaščita znova skoraj 100-odstotna,"
pojasnjuje Ugur Sahin v pogovoru s Polono Fijavž za TV Slovenija.

Pogovor Polone Fijavž z Ugurjem Sahinom, soustanoviteljem BioNTecha

Ugur Sahin zavrača, da bi patent za cepivo dali v širšo uporabo.
Zahteve po tem, da bi patent za cepivo dali v širšo uporabo, Ugur Sahin zavrača, ker da je potrebno veliko znanja in licence, a podpira širitev proizvodnje v druge članice Unije. "Če bi lahko proizvodnjo zagnali na Poljskem in v Sloveniji, bi to podprli. Mislim, da vse države ne potrebujejo domače proizvodnje cepiva. Med drugim ni tako preprosto nadzirati in usklajevati dela različnih proizvajalcev."

Jeseni nova normalnost: Manjše izbruhe bo lahko hitro zajeziti
Jeseni pričakuje, da bo zavladala nova normalnost. "Razmišljati moramo o ljudeh, ki se iz različnih razlogov ne bodo cepili. Prihajalo bo do novih manjših izbruhov. V novi normalnosti bodo novinarji, denimo, vsaka dva tedna poročali o manjših izbruhih covida, ki pa jih bodo lahko hitro zajezili." Vse zaplete s cepljenjem spremljajo, a podatki ne pritrjujejo, da bi bilo vnetje srčnih mišic, povezano s cepivom, za TV Slovenija še pojasnjuje Sahin.

Cepivo učinkovito tudi proti indijski različici
Sahin je pred tem dejal, da je cepivo proti covidu-19, ki so ga razvili skupaj za ameriškim Pfizerjem, učinkovito tudi proti novi indijski različici novega koronavirusa. "Indijsko različico še testiramo, a ima mutacije, ki smo jih že testirali in proti katerim naše cepivo deluje, tako da sem prepričan, da bo branik vzdržal. Če ga bo treba znova okrepiti, bomo to storili," je povedal Sahin glede učinkovitosti njihovega cepiva proti indijski dvojno mutirani različici virusa SARS-CoV-2.

WHO indijske različice ni označil za skrb vzbujajočo
Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je v torek sporočila, da so indijsko različico koronavirusa zaznali v najmanj 17 državah po svetu. O največ primerih poročajo iz Indije, Združenega kraljestva, ZDA in Singapurja, so navedli pri WHO-ju. Različice za zdaj niso označili za skrb vzbujajočo, kar bi pomenilo, da je nevarnejša od prvotne različice koronavirusa.

Direktor BioNTecha je povedal še, da bi bilo lahko njihovo cepivo, s katerim v Evropi in ZDA cepijo že od decembra, kmalu odobreno tudi na Kitajskem. Zelo verjetno je, da se bo to zgodilo do julija.

Podprl je tudi rahljanje omejitvenih ukrepov za cepljene proti covidu, vendar se to ne sme zgoditi prehitro, saj bi lahko ustvarili zavist med ljudmi. Če bi do konca maja ali v juniju cepili od 50 do 60 odstotkov Evropejcev, bi takšno znanstveno razumno sproščanje veljalo za veliko večino prebivalcev, je povedal Sahin.

Nemška kanclerka Angela Merkel med virtualnim pogovorom s kitajskim kolegom Li Kečjangom. Foto: EPA
Nemška kanclerka Angela Merkel med virtualnim pogovorom s kitajskim kolegom Li Kečjangom. Foto: EPA

Merkel pozvala Kečjanga k medsebojni odobritvi cepiv

Nemška kanclerka Angela Merkel pa je v virtualnem pogovoru s kitajskim premierjem Li Kečjangom pozvala Peking k dialogu o medsebojni odobritvi cepiv proti covidu-19. Ob začetku virtualnega zasedanja nemške in kitajske vlade je poudarila, da bo pandemijo mogoče zajeziti samo skupaj, pri čemer imata lahko Nemčija in Kitajska pomembno vlogo. Pozvala je k odprtim pogovorom o proizvodnji cepiv in dvostranski odobritvi, ko je mogoče, "vsaj s Svetovno zdravstveno organizacijo, da bi zmagali v boju proti virusu".

Prva obravnava tožbe EU-ja proti AstraZeneci bo 26. maja

Medtem pa so iz Evropske komisije sporočili, da bo prva ustna obravnava v primeru tožbe EU-ja proti britansko-švedski farmacevtski družbi AstraZeneca zaradi težav z dobavo cepiva proti covidu-19 26. maja. V komisiji so znova poudarili, da je namen EU-ja od samega začetka zagotoviti oziroma pospešiti dobavo odmerkov, predvidenih po pogodbi. Ker pogovori s podjetjem niso prinesli zaželenih rezultatov, ni preostalo drugega kot pravna pot. Prepričani so, da imajo trdne argumente. EU je v svoj portfelj cepiv do zdaj uvrstil cepiva podjetij BioNTech in Pfizer, Moderna, AstraZeneca ter Johnson & Johnson, ki so tudi že odobrena za uporabo, ter cepivi družb CureVac in Sanofi-GSK, ki sta še v procesu razvoja. O možnosti sodelovanja se pogovarja še s podjetjema Valneva in Novavax.