Von der Leyen med obiskom proizvodnega obrata v Belgiji. Foto: EPA
Von der Leyen med obiskom proizvodnega obrata v Belgiji. Foto: EPA

Von der Leyen je sicer do zdaj napovedovala 70-odstotno precepljenost prebivalcev EU-ja do konca poletja, torej v septembru.

Predsednica je še pojasnila, da je EU doslej prejel 150 milijonov odmerkov cepiv in da je opravil 123 milijonov cepljenj, kar ga uvršča med tri najboljše na svetu, za ZDA in Kitajsko.

Predsedničin optimizem sicer temelji na pospeševanju dobave cepiva BioNTecha in Pfizerja.

Evropska agencija za zdravila (EMA) je namreč danes odobrila razširitev proizvodnje v tovarni v Belgiji za 20 odstotkov, s čimer bo obrat postal eden največjih na svetu. EMA je tudi priporočila odobritev nove polnilne linije v obratu Moderne v Španiji.

1,8 milijarde odmerkov Pfizerja za leti 2022 in 2023

Predsednica Evropske komisije je ob tem napovedala, da bodo v prihodnjih dneh s Pfizerjem podpisali največje naročilo doslej na vsem svetu. Evropska unija namerava v letih 2022 in 2023 kupiti 1,8 milijarde odmerkov Pfizerjevega cepiva proti covidu-19. S tem si bo EU zagotovil dolgoročne zaloge za 450 milijonov prebivalcev.

V svetu je sicer vse več neenakosti glede cepljenja. V ZDA je en odmerek cepiva prejelo že 40 odstotkov prebivalstva, v Indiji, kjer je položaj trenutno najhujši, je bilo cepljenih osem odstotkov, v številnih afriških državah pa le po en odstotek prebivalstva, poroča Reuters.

Voditelji članic EU se bodo 25. maja fizično sestali v Bruslju, je po Twitterju napovedal govorec predsednika Evropskega sveta Charlesa Michela. Razpravljali bodo o covidu-19, podnebju in Rusiji. Michel je kmalu zatem sporočil tudi, da bo junija v Bruslju vrh EU-ja in ZDA.

Med obiskom tovarne v Puursu je von der Leyen dejala, da je EU "lekarna sveta", saj Evropa po njenih besedah proizvaja cepiva za Evropejce in ves svet. Od decembra lani je izvozila 155 milijonov odmerkov cepiv v 87 držav. "Nihče ne bo varen, dokler ne bomo vsi varni," je poudarila.

Evropska komisija je še sporočila, da bo sčasoma portfelj cepiv razširila tudi s cepivi na osnovi beljakovin, kot sta Novavax in Sanofi/Glaxo-Smith-Kline, je še povedala predsednica komisije.

Norveška bo cepljenim z AstraZeneco za drugi odmerek ponudila mRNA-cepivo

Norveško ministrstvo za zdravje je sporočilo, da bodo cepljenim s prvim odmerkom cepiva AstraZenece za drugi odmerek ponudili cepivo s tehnologijo mRNA. Med trenutno odobrenimi sta takšni cepivi Pfizerja in Moderne.

Norveška je 11. marca po zapletih s kombinacijo krvnih strdkov, krvavenja in nizkim številom trombocitov pri majhnem številu mladih ljudi, ki so jih morali hospitalizirati, prenehala uporabljati cepivo AstraZenece.

EMA: koristi cepiva AstraZenece se povečujejo s starostjo

Odbor Evropske agencije za zdravila (Ema) za varnost zdravil je sporočil, da se koristi cepiva proti covidu-19 proizvajalca AstraZeneca povečujejo s starostjo.

Odbor je preučeval koristi cepiva Vaxzevria proizvajalca AstraZeneca in tveganja za neobičajne motnje strjevanja krvi v kombinaciji z nizko koncentracijo trombocitov v krvi po posameznih starostnih skupinah. Tovrstni stranski učinek se pojavi pri enem od 100.000 cepljenih oseb.

"Analiza je pokazala, da se koristi cepiva povečujejo s starostjo," je sporočila Ema na svoji spletni strani. Je pa bilo premalo podatkov, da bi ugotovili koristi in tveganja glede na spol.

V poročilu, ki bo objavljeno v kratkem, sicer niso ugotavljali razmerja med koristmi in tveganji cepiva, a to ostaja pozitivno za odrasle v vseh starostnih skupinah, so poudarili. Učinkovito je pri preprečevanju hospitalizacij, potrebe po zdravljenju na intenzivni negi in smrti zaradi covida-19.

ZDA: Trije ljudje umrli zaradi zapletov po cepljenju

Ema je že v začetku meseca sporočila, da je treba neobičajne krvne strdke v kombinaciji z nizko ravnijo trombocitov opredeliti kot zelo redke stranske učinke cepiva britansko-švedske družbe proti covidu-19. Potrdila je, da koristi od cepiva še vedno ostajajo večje od tveganj. Podobno je ta teden sporočila tudi glede cepiva ameriškega podjetja Johnson & Johnson. V ZDA so v povezavi z zapleti po cepljenju s tem cepivom potrdili tri smrtne žrtve.