Foto: EPA
Foto: EPA

Rusija je v ponedeljek z Madžarsko podpisala 15-letni sporazum za dobavo do 4,5 milijarde kubičnih metrov plina, ki bo potekal mimo Ukrajine. Ta se boji, da bo zaradi tega ostala brez prepotrebnih tranzitnih pristojbin in v dogovoru vidi grožnjo svoji varnosti.

V odzivu je Kijev dejal, da je "razočaran" zaradi odločitve Madžarske, ki je bila "sprejeta, da bi ugajala Kremlju". Madžarska je nato Kijevu očitala, da se vmešava v njene notranje zadeve, danes pa sta državi na pogovor poklicali vsaka svojega veleposlanika.

"Novi dogovor Madžarske z Gazpromom predstavlja hud udarec ukrajinsko-madžarskim odnosom," je dejal tiskovni predstavnik ukrajinskega zunanjega ministrstva Oleg Nikolenko.

Tako Madžarska kot Rusija sta že sporočili, da se Ukrajina nima pravice vmešavati. Madžarski zunanji minister Peter Szijjarto je v izjavi poudaril, da gre za "kršitev suverenosti, saj Ukrajina želi preprečiti varno oskrbo Madžarske s plinom."

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je dejal, da Rusija jamči "zanesljivo oskrbo Madžarske" in da niso nikomur kršene pravice.

Več odprtih vprašanj

Med Kijevom in Budimpešto so v zadnjih nekaj letih nastala številna odprta vprašanja, vključno s pravicami madžarske etnične manjšine v Ukrajini.

Ukrajina, ki je v sporu z Rusijo zaradi ruske priključitve polotoka Krim leta 2014, se boji, da bo izgubila vlogo tranzitne poti ruskega plina v Evropo, in meni, da Moskva svoje plinovode uporablja kot geopolitično orožje.

Poleg tega je Rusija v začetku meseca napovedala dokončanje spornega plinovoda Severni tok 2 do Nemčije. Ta projekt je vzbudil zaskrbljenost ZDA, razdelil Evropo in razjezil Ukrajino.