Nord Stream 2 AG je projektantno podjetje, odgovorno za načrtovanje, konstrukcijo in prihodnje delovanje plinovoda Severni tok 2. Podjetje ima sedež v Švici, generalni direktor Matthias Warnig je Nemec, lastnik podjetja pa je ruski Gazprom. Foto: Reuters
Nord Stream 2 AG je projektantno podjetje, odgovorno za načrtovanje, konstrukcijo in prihodnje delovanje plinovoda Severni tok 2. Podjetje ima sedež v Švici, generalni direktor Matthias Warnig je Nemec, lastnik podjetja pa je ruski Gazprom. Foto: Reuters

Ameriški State Department naj bi poročilo o ukinitvi sankcij v sredo predstavil kongresu. Glavni graditelj plinovoda, podjetje Nord Stream 2 AG in njegov izvršni direktor Matthias Warnig – po pisanju Reutersa zaveznik ruskega predsednika Vladimirja Putina – naj bi se "ukvarjala z dejavnostmi, za katere so predvidene sankcije", vendar je umik sankcij v ameriškem nacionalnem interesu, naj bi pisalo v poročilu po navedbah vira za Reuters.

Nemški zunanji minister Heiko Maas je medtem potrdil, da je ameriška administracija res ukinila sankcije proti podjetju in nemškemu državljanu Warnigu, a je hkrati uvedla sankcije proti ruskim entitetam in ladjam, povezanim z gradnjo plinovoda.

"Gre za konstruktiven korak, glede katerega se veselimo nadaljnjih pogovorov z našimi partnerji v Washingtonu," je sporočil Maas in dodal, da ZDA niso obljubile ničesar več kot umik sankcij.

Administracija ameriškega predsednika Joeja Bidna sicer še vedno nasprotuje plinovodu Severni tok 2, a naj bi umik sankcij predvsem poslal pozitiven signal Nemčiji glede prihodnjih odnosov, ki so bili načeti pod administracijo Donalda Trumpa, je za Reuters še ocenil vir.

Plinovod 95-odstotno dokončan

Ladja za polaganje cevi plinovoda pri nemškem kraju Wismar septembra lani. Foto: Reuters
Ladja za polaganje cevi plinovoda pri nemškem kraju Wismar septembra lani. Foto: Reuters

Ruski energetski velikan Gazprom skupaj z zahodnimi partnerji hiti z gradnjo plinovoda, ki je 95-odstotno dokončan. Plinovod pod Baltskim morjem bo podvojil izvoz ruskega plina v Nemčijo in se izognil Ukrajini ter jo prikrajšal za tranzitne pristojbine.

ZDA skrbi, da bo Nemčija in s tem tudi Evropa postala še bolj energetsko odvisna od Moskve. Nemčija vztraja, da ji bo 12 milijard dolarjev vreden projekt zagotovil stabilnejši vir čiste energije v času, ko se oddaljuje od premoga in jedrske energije.

Ukrajina lobira za okrepitev ameriških sankcij

Ukrajinsko državno energetsko podjetje Naftogaz je izrazilo nasprotovanje plinovodu. Novi direktor Jurij Vitrenko je Severni tok 2 označil za "najškodljivejši in nevaren geopolitični projekt Rusije" in dodal, da bo Ukrajina zaprosila ZDA, naj v celoti uporabijo svoje zakone in uvedejo sankcije, s katerimi bi dosegli ustavitev gradnje.

Rusija je sicer še pred nemško potrditvijo neuradne navedbe o umiku sankcij označila za "pozitiven signal". Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je dejal, da je "pojavljanje takšnih novic že samo po sebi pozitivno in veliko boljše kot brati o novih sankcijah".

Bela hiša navedb ne želi uradno potrditi

Washington sicer umika sankcij še ni uradno potrdil. Tiskovna predstavnica Bele hiše Karine Jean-Pierre je sporočila, da Bidnova administracija plinovodu še zmeraj nasprotuje, domnevnega poročila State Departmenta pa ni želela komentirati.

"Bidnova administracija je bila jasna, da je plinovod Severni tok 2 slab posel. Gre za ruski geopolitični projekt, ki ogroža evropsko energetsko varnost, pa tudi Ukrajine in vzhodnih zaveznic in partneric v zvezi Nato," je dejala Jean-Pierre. Nekateri republikanci so medtem že izrazili nasprotovanje umiku sankcij in napovedali predloge dopolnila zakonodaje, s katerimi želijo preprečiti dokončanje plinovoda.