"Vlada žre in se zabava, a kmet bankrotira," sporočajo protestniki na poljsko-ukrajinski meji. Foto: EPA

Po poročanju poljske tiskovne agencije PAP se je incident zgodil v bližini nadzorne točke Jahodin-Dorohusk med protestom poljskih kmetov proti kmetijski politiki Evropske unije, ki med drugim dovoljuje uvoz poceni žita iz Ukrajine.

"Uničenje ukrajinskega žita na poljski meji je nesprejemljivo. Vsak kmet bi moral vedeti, koliko trdega dela je potrebnega za pridelavo žita, zlasti v času vojne," je na omrežju X sporočil ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba. "Zaradi prijateljskih ukrajinsko-poljskih odnosov morajo storilci za te provokacije odgovarjati."

Ukrajinski trgovski predstavnik Taras Kačka je na omrežju Facebook sporočil, da je bilo žito namenjeno v Litvo, in poljsko vlado pozval, naj zagotovi varnost ukrajinskega žita.

Okrožna tožilka Agnieszka Kepka je povedala, da sprožila preiskavo o "odstranitvi carinskega žiga in uničenju lastnine".

Poljski kmetijski minister Česlav Siekierski je razmere označil za "napete" in pozval k dialogu. "V imenu poljskih kmetov se opravičujem za takšno dejanje in prosim za razumevanje njihovega izjemno težkega položaja," je sporočil.

Varšava je med rusko invazijo Ukrajino podprla, a je odnose med državama poslabšalo nezadovoljstvo med kmeti zaradi uvoza žita in neustrezne konkurence.

Poljska bo preverjala kakovost vseh pošiljk žita iz Ukrajine

Namestnik poljskega ministra za kmetijstvo Michal Kolodziejczak je povedal, da bo Poljska začela preverjati kakovost vseh pošiljk žita iz Ukrajine. Medtem so kmetje nadaljevali proteste proti politiki EU-ja po vsej državi, ki med drugim dovoljujejo uvoz poceni žita iz Ukrajine.

"Zahteval bom, da se na Poljskem pregledajo vsi prevozi žita za izvoz in na katerega je bil uveden embargo," je dejal Kolodziejczak.

Ko takšno žito prispe v Nemčijo in se po pregledu izkaže slaba kakovost, se po njegovih besedah v "99 odstotkih primerov vrne na Poljsko kot evropsko žito", in ne v Ukrajino.

Poljski kmetje so se tako na protestih pridružili evropskim kmetom od Grčije do Španije, ki so protestirali proti omejitvam, ki jih nalagajo pravila EU-ja. Poljski kmetje so še posebej glasno opozarjali na posledice poceni uvoza hrane iz sosednje Ukrajine.

Kmetje so že v petek zaprli ceste in mejne prehode z Ukrajino, s čimer so začeli enomesečno splošno stavko v znak protesta proti politiki EU-ja in pomanjkanju vladnih ukrepov za zaščito njihovega preživetja.

Predstavniki nove proevropske vlade so dejali, da razumejo izzive, s katerimi se spopadajo kmetje, in da pomoč Ukrajini v njenem boju proti ruski invaziji ne more potekati na škodo poljskih kmetov.