Foto: Reuters
Foto: Reuters

Visoki komisariat Združenih narodov za begunce (UNHCR) je objavil, da je od začetka ruskega napada na Ukrajino to državo zapustilo 4.934.415 Ukrajincev, kar je 65.396 več kot v nedeljo. Znotraj države je razseljenih 7,1 milijona ljudi.

Ženske in otroci predstavljajo 90 odstotkov tistih, ki so zapustili Ukrajino. Za moške, stare od 18 do 60 let, velja obveznost vojaškega vpoklica in države ne smejo zapustiti. Zaradi vojne v Ukrajini je skoraj dve tretjini vseh ukrajinskih otrok bilo prisiljenih zapustiti svoje domove, vključno s tistimi, ki so notranje razseljeni.

Mednarodna organizacija ZN-a za migracije (IOM) je hkrati objavila, da se je skoraj 215.000 državljanov tretjih držav – večinoma študentov in delavcev migrantov – prav tako zateklo v sosednje države Ukrajine, kar pomeni, da je od začetka vojne Ukrajino zapustilo več kot pet milijonov ljudi.

Ukrajinska begunska kriza je ena najhitreje rastočih kriz zaradi razseljenosti doslej, dodaja AFP.

"Begunci iz Ukrajine, velika večina žensk in otrok, se spopadajo s povečanim tveganjem spolnega izkoriščanja, zlorab in trgovine z ljudmi," je še opozoril UNHCR. Ob tem so dodali, da na terenu ob mejah in drugod izvajajo preventivne ukrepe.

Pred ruskim napadom je imela Ukrajina v regijah, ki so bile pod nadzorom ukrajinske vlade, 37 milijonov prebivalcev. Podatki ne vključujejo Krimskega polotoka, ki si ga je po izvedenem referendumu priključila Rusija, in regij na vzhodu države, ki so pod nadzorom proruskih separatistov.