Foto: Reuters
Foto: Reuters

"Vojna v Ukrajini je sprožila eno najhitreje rastočih razselitev in humanitarnih kriz doslej," je novinarjem v Ženevi povedal tiskovni predstavnik UNHCR-ja Matt Saltmarsh.

"Osebje UNHCR-ja je opazilo, da na novo prispeli begunci prihajajo iz različnih delov države, vključno z vzhoda, kamor se je preusmerila ruska ofenziva. Nekateri poročajo, da so se več tednov zadrževali v težkih razmerah, večinoma doma ali v zavetiščih," je dejal.

UNHCR sporoča, da je od začetka vojne državo zapustilo 4,3 milijona ljudi, Mednarodna organizacija za migracije (IOM) pa ob tem ocenjuje, da je svoje domove zapustilo še 7,1 milijona ljudi, ki so razseljeni znotraj Ukrajine. IOM navaja, da je poleg Ukrajincev državo zapustilo tudi več kot 210.000 državljanov drugih držav, ki so v Ukrajini študirali ali delali.

To pomeni, da je bila skupno več kot četrtina prebivalstva prisiljena zapustiti svoje domove. Pred rusko invazijo je imela Ukrajina v regijah pod vladnim nadzorom 37 milijonov prebivalcev. V to sicer niso všteti prebivalci polotoka Krim, ki ga je Rusija zavzela leta 2014, in dveh proruskih separatističnih regij na vzhodu.

Ženske in otroci predstavljajo 90 odstotkov tistih, ki so zapustili Ukrajino, saj moški, stari od 18 do 60 let, države ne smejo zapustiti, ker morajo biti na voljno za vpoklic v vojsko.

Po podatkih ZN-a je skoraj šest od desetih ukrajinskih beguncev zbežalo na Poljsko. Doslej so jih našteli že več kot 2,5 milijona. Večino beguncev iz Ukrajine so sprejele tudi Romunija, Madžarska, Moldavija in Slovaška, nekateri pa so odšli tudi v Rusijo ali Belorusijo.

Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o dogajanju v Ukrajini smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod eno novico. Ne gre za cenzuro ali blokado, temveč za vzdrževanje ravni komunikacije na portalu javne RTV, ki je zavezana k takšnim merilom. Svoje mnenje o dogajanju v Ukrajini lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.