Dolge kolone tovornjakov ukrajinskega izvoza na mejnem prehodu Rava-Ruska med Ukrajino in Poljsko. Foto: Reuters
Dolge kolone tovornjakov ukrajinskega izvoza na mejnem prehodu Rava-Ruska med Ukrajino in Poljsko. Foto: Reuters

Ukrajinsko kmetijsko ministrstvo je sporočilo, da njihov kmetijski tovor ne bo več podvržen veterinarskim in sanitarnim pregledom, ko vstopi na Poljsko. Preglede bodo namesto tega izvajali kar v Klaipedi ob Baltskem morju, od koder bo tovor nadaljeval pot.

"Dogovor bo pospešil tranzit prek ozemlja Poljske," je sporočil ukrajinski kmetijski minister Mikola Solski. "(Poljski kmetijski minister) Robert Telus in (litovski minister) Kestutis Navickas sta ugotovila, da njuni vladi podpirata tak nadzorni mehanizem in menita, da je to konstruktiven korak," je še sporočil Solski.

Odnosi med Ukrajino in Poljsko so se sicer v zadnjem času poslabšali, saj je Varšava z namenom zaščite domačih kmetijskih izdelkov uvedla omejitve na uvoz ukrajinskega žita, vendar še naprej dovoljuje tranzit čez svoje ozemlje.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v govoru na Generalni skupščini Združenih narodov zaradi poteze ostro kritiziral Poljsko, poljski premier Mateusz Morawiecki pa je napovedal, da bodo Ukrajini prenehali pošiljati orožje.

Ukrajina je pred vojno večino žita izvažala iz pristanišč ob Črnem morju, vendar so pristanišča od začetka ruske invazije blokirana. Rusija je julija tudi odstopila od dogovora za izvoz žita. Ukrajina je nato povečala izvoz po reki Donavi in kopnem v Evropo, vendar je meja s Poljsko preobremenjena, Rusija pa izvaja tudi zračne napade na ukrajinska pristanišča na Donavi.

Ukrajinska dobava hrane se je zmanjšala

Prihodki od izvoza hrane so ključni za ukrajinsko gospodarstvo. Ukrajinska dobava hrane na tuje trge se je septembra sicer zmanjšala za tri odstotke v primerjavi z avgustom, je sporočilo poslovno združenje UCAB. Izvoz žita je upadel za 10 odstotkov na 2,1 milijona ton, izvoz rastlinskega olja pa za 13 odstotkov na 479.000 ton.