Šarec je položil cvetje ob Zid spomina. Foto: Manica J. Ambrožič
Šarec je položil cvetje ob Zid spomina. Foto: Manica J. Ambrožič

Ob Zidu spomina na ukrajinske vojake, ki so padli za Ukrajino, sta položila cvetje. Tam so fotografije in podatki o padlih Ukrajincih od leta 2014, ko si je Rusija priključila Krimski polotok in so se začeli spopadi s proruskimi uporniki na območjih Donecka in Luganska.

Slovenska delegacija – Šarca spremljata državni sekretar Damir Črnčec in načelnik Generalštaba Slovenske vojske Robert Glavaš – je dopoldne obiskala tudi kijevsko predmestje Irpinj. Marca letos, torej v prvih tednih vojne, so tam potekali srditi spopadi z rusko vojsko, ki se je poskušala prebiti do središča Kijeva in ga zavzeti.

Večina prebivalcev Irpinja se je v zadnjih mesecih v kraj že vrnila; nekatere močno poškodovane stanovanjske bloke nameravajo podreti, nekatere bodo obnovili. Most, čez katerega so marca bežali civilisti in se znašli pod srditim ognjem ruske vojske, obnavljajo.

Zaradi napadov na električno infrastrukturo so tudi v Irpinju v teh dneh prebivalci brez redne oskrbe z električno energijo, v kraju je močno moteno tudi delovanje mobilnega omrežja.

Obrambni minister Šarec v Irpinju. Foto: Manica J. Ambrožič
Obrambni minister Šarec v Irpinju. Foto: Manica J. Ambrožič

Šarec obljubil nadaljnjo podporo Slovenije

Pozneje se je Šarec srečal z ukrajinskim obrambnim ministrom Oleksijem Reznikovom. Šarec je ukrajinskemu kolegu prenesel izraze podpore in poudaril, da bo Slovenija tudi v prihodnje pomagala Ukrajini na več področjih.

Reznikov se je Šarcu zahvalil za podporo na politični, humanitarni, materialni in vojaški ravni, ki Slovenijo postavlja visoko na lestvici podpornikov Ukrajine, Šarec pa je poudaril pomen samoobrambnega boja ukrajinskega naroda in dejal, da je slovenska vlada že obljubila pomoč pri obnovi uničene infrastrukture.

Dodal je, da je Slovenija od začetka vojne ves čas pomagala Ukrajini s humanitarno in vojaško pomočjo, opremo za razminiranje ter z oskrbo in pomočjo ukrajinskim beguncem. "Slovenija bo tudi v prihodnje pomagala Ukrajini na več področjih," je še zagotovil.

"Ukrajinci našo pomoč – tako vojaško kot nevojaško – zelo cenijo. Pogovarjali smo se, da bi Slovenija lahko na našem ozemlju pomagala pri oskrbi ranjencev, tudi civilnih. Pogovori že potekajo. Pogovori so bili usmerjeni tudi v prihodnost, v čas po vojni," je po srečanju z ukrajinskim ministrom poudaril Šarec.

Omenil je tudi, da v Sloveniji poteka postopek pridružitve k novi misiji EUMAM Ukrajina, v okviru katere nameravajo države EU-ja izuriti do 15.000 ukrajinskih vojakov. Po Šarčevih besedah bodo tudi pripadniki Slovenske vojske sodelovali pri usposabljanju pripadnikov ukrajinskih oboroženih sil.

Minister Šarec je na obisk v Ukrajino pripotoval na povabilo ukrajinske strani.

To je tretji slovenski predstavnik v Ukrajini po začetku vojne – prvi je Kijev sredi marca obiskal tedanji premier Janez Janša, konec julija pa je bila tam tudi zunanja ministrica Tanja Fajon.

Slovenija bo Ukrajini namenila 370.000 evrov za nakup reševalnega vozila

Ministrstvo za zunanje zadeve (MZZ) bo na prošnjo ukrajinske strani Ukrajini namenilo 370.000 evrov humanitarne pomoči za nakup reševalnega vozila za prevoz prezgodaj rojenih otrok in njihovih mater. Ob tem na MZZ-ju opozarjajo, da se razmere v Ukrajini poslabšujejo. Po podatkih Visokega komisariata Združenih narodov za begunce (UNHCR) je bilo od začetka vojne več kot 13 milijonov ljudi prisiljenih zapustiti svoje domove. Begunci in notranje razseljeni prebivalci se spopadajo z izjemnimi humanitarnimi potrebami, vključno s pomanjkanjem hrane, vode ter medicinskih in drugih sanitetnih pripomočkov. Potrebe se pred zimo še povečujejo, med najranljivejšimi pa so otroci in njihove matere. MZZ je sicer do zdaj na zaprosilo ukrajinske strani tej državi namenil že 580.000 evrov za nakup reševalnih vozil. Dve vozili za prevoz ranjenega prebivalstva bosta dobavljeni do konca letošnjega leta. (Vir: STA)

Marjan Šarec obiskal ukrajinskega obrambnega ministra