Izkopavanje trupel iz grobišča. Foto: Reuters
Izkopavanje trupel iz grobišča. Foto: Reuters

Ukrajinci so v grobišču pokopali žrtve, za katere trdijo, da so jih ubile ruske oborožene sile. Vodja regionalne policije v Kijevu Andrij Niebitov je povedal, da je bilo v grobu 40 trupel, med njimi dva pripadnika ukrajinskih vojaških sil, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Dodal je, da so na truplih našli strelne rane, kar potrjuje trditve, da so bili umrli namenske tarče napadov in ne slučajne žrtve zračnih napadov ali artilerijskega ognja. "Te dogodke lahko opredelim kot vojni zločin," je dejal.

Mesto je obiskala tudi poročevalka RTV Slovenija Karmen Švegl. "Preiskovalci ravnokar iz grobišča vlečejo trupla. V tem času, ko smo bili tukaj, so jih našteli že 15," je dejala. "Svojci pogrešanih v strahu čakajo, ali bodo morda iz te mokre zemlje potegnili koga izmed njihovih bližnjih."

Reportaža Karmen Švegl iz razdejane Buče
Karmen Švegl si je ogledala množično grobišče v Buči

Pred tem se je javila z Železniške ulice v mestu, "kjer so se očitno bíli najhujši spopadi. Videli smo resnično veliko uničenega ruskega orožja, opustošenje, ki so ga pustili za seboj, in še vedno je mogoče videti mesta, na katerih so bili ljudje ubiti – za seboj so pustili vrečke, potovalke, skratka, resnično pretresljivi prizori so tukaj v Buči."

Bučo pa si je ogledal tudi začasni odpravnik poslov Slovenije v Ukrajini Boštjan Lesjak, ki je prvi tuji diplomat v Buči.

Glede prvih vtisov ob ogledu terena je dejal, da so ti "zelo žalostni, čustveni". "Lahko vidimo uničene domove, v katerih so ljudje še pred mesecem dni mirno prebivali. Vidimo lahko, da bo potrebnega veliko časa in sredstev za obnovo, predvsem pa so žalostni pogledi na madeže krvi, kjer so bili pobiti nedolžni ljudje, in pozivam mednarodno javnost, da čim prej pošlje v Bučo mednarodne strokovnjake, ki bi te zločine raziskali. Danes smo videli, da ukrajinska policija izvaja preiskave, dela zapisnike, popisuje nastalo škodo, in še enkrat velja apel, čim prej pridite v Bučo, pomagajte tem ljudem, preiskava mora iti naprej, in sicer čim prej," je opozoril.

Karmen Švegl se oglaša iz Buče

Žrtvam pobojev sta se v Buči poklonila tudi visoka predstavnika EU-ja, predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in visoki zunanjepolitični predstavnik Unije Josep Borrell, ki sta obiskala Ukrajino. Množično grobišče sta obiskala skupaj z ukrajinskim premierjem Denisom Šmigaljem in slovaškim predsednikom vlade Eduardom Hegerjem. Voditelji so na grobišče za žrtve položili sveče.

Ursula von der Leyen je za vojna grozodejstva v kraju obtožila rusko vojsko. "Videli smo krut obraz Putinove vojske, videli smo brezobzirnost in hladnokrvnost, s katero so zasedli mesto," je dejala.

Ukrajincem je prek Twitterja sporočila, da bodo odgovorni za grozodejstva kaznovani. "Vaš boj je naš boj," je še dodala.

Ostro je obsodila poboje civilistov v Buči. "V Buči je bila uničena naša človečnost," je dejala ob obisku množičnega grobišča. Obsodila je tudi napad na železniško postajo v Kramatorsku na vzhodu Ukrajine, kar so danes storili tudi številni drugi evropski in svetovni voditelji.

"Mobiliziramo svojo gospodarsko moč, da bo ruski predsednik Vladimir Putin za svoja dejanja plačal zelo, zelo visoko ceno," je dejala. Zelenski je dejal, da je sicer osebno hvaležen Ursuli von der Leyen za vse dozdajšnje sankcije EU-ja proti Rusiji, a je dodal, da "to ni dovolj".

"Odvzeli so nam veliko stvari, ozemlja, ljudi. Zemljo lahko vzamemo nazaj, ljudi pa nikoli ne bomo mogli vrniti. Za vse to mora Rusija prevzeti odgovornost. Zato vas prosim, da nam pomagate s svojimi sankcijami. Sankcije se morajo samo še zaostriti," je dejal.

Odzval se je tudi Borrell, ki je prav tako na Twitterju zapisal, da je treba vojne zločine, ki jih je Rusija zagrešila v Buči in drugod, preiskati in preganjati.

Moskva medtem še vedno zanika vpletenost v poboj civilistov in trdi, da so posnetki trupel uprizorjeni, vendar za to trditev ni predložila nobenih dokazov.

Ursula von der Leyen in Borrell obiskala Bučo

Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o dogajanju v Ukrajini smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod eno novico. Ne gre za cenzuro ali blokado, temveč za vzdrževanje ravni komunikacije na portalu javne RTV, ki je zavezana k takšnim merilom. Svoje mnenje o dogajanju v Ukrajini lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.