Oleksij Gončaruk se poslavlja po samo pol leta vodenja ukrajinske vlade. Foto: Reuters
Oleksij Gončaruk se poslavlja po samo pol leta vodenja ukrajinske vlade. Foto: Reuters

Januarja je v javnost prišel zvočni posnetek, na katerem je predsednik vlade Oleksij Gončaruk označil predsednika države Volodimirja Zelenskega kot popolnega laika v gospodarstvu. Predsednik se je odločil, da ponudi premierju, ki ga je sam izbral, drugo priložnost. A v preteklih tednih so se spori med vlado in predsednikom poglobili.

Priljubljenost Zelenskega je občutno padla, na drugi strani je javnost zahtevala hitrejše sprejetje napovedanih reform. Lani je nekdanji komedijant suvereno zmagal na predsedniških volitvah, sledila je še prepričljiva zmaga njegove stranke na parlamentarnih volitvah.

Glasovanje o nasledniku že danes
V torek je prišlo do dokončnega preloma: Gončaruk je podal odstop, zvečer pa je Zelenski za zaprtimi vrati že sprejel sklep o njegovem nasledniku. Ukrajinski parlament – vrhovna rada – bo o novem predsedniku vlade odločal že danes. Zelenski in vladajoča stranka Sluga narodu pa predlagata 44-letnega Denisa Šmigala, ki je predtem kratek čas vodil eno izmed zahodnih ukrajinskih pokrajin Ivano-Frankivsk, pred mesecem dni pa je postal podpredsednik vlade in minister za regionalni razvoj. Izvolitev Šmigala ne bi smela biti vprašljiva, saj ima Sluga narodu absolutno večino v radi.

Podpora Zelenskemu pada, ker v slabem letu dni ni napredoval pri končanju vojne na vzhodu Ukrajine niti ni občutiti pravih reform in ukrepov proti korupciji ter sprememb v gospodarstvu. Gončaruk je bil predsednik vlade samo pol leta, s 35 leti pa je bil najmlajši premier v zgodovini Ukrajine, večino njegovega kabineta pa sestavljajo predtem politično in administrativno neizkušeni ministri.