Foto: AP
Foto: AP

Profesorica filozofije in politologije na newyorški univerzi New School for Social Research je sporočila, da ji je kölnska univerza preklicala vabilo na gostovanje, ki ji ga je podelila leta 2022. Odpovedali so po tem, ko je Fraser novembra lani podpisala pismo v znak solidarnosti s Palestinci in obsodbe pobojev izraelskih sil v Gazi.

Kolegi akademiki so univerzi v protestnem pismu izrazili svoje nasprotovanje potezi. V njem so umik vabila označili za "še en poskus omejevanja javne in akademske razprave o Izraelu in Palestini". Kot so poudarili, je pismo z naslovom Filozofija za Palestino, ki ga je poleg Fraserjeve podpisalo na stotine drugih akademikov, ločeno od akademskega dela Fraserjeve in da njeno gostovanje na univerzi nima nič z izraelsko-palestinskim konfliktom.

Univerza v Kölnu je v izjavi sporočila, da so odločitev, da se Fraserjevi vabilo prekliče, sprejeli "z velikim obžalovanjem". Kot so pojasnili, je bil razlog, da je dotično pismo "postavljalo pod vprašaj pravico Izraela do obstoja kot 'država nadvlade'. Teroristični napad Hamasa na Izrael 7. oktobra 2023 je povzdignjeno v dejanje upravičenega upora."

Ob tem so dodali, da je poziv podpisnikov k akademskemu in kulturnemu bojkotu izraelskih institucij v nasprotju s tesnimi vezmi univerze z izraelskimi partnerskimi institucijami, nazori v pismu pa se ne skladajo z izjavami univerze o stanju na Bližnjem vzhodu.

Sorodna novica "Nemška slepa solidarnost z Izraelom ni iz občutka krivde, ampak iz koristoljubja"

"Žrtev judofilskega makartizma"

Fraser, ki je sicer sama judovskega rodu, se je v intervjuju za Frankfurter Rundschau označila za žrtev "judofilskega makartizma", skupaj z vrsto drugih akademikov, kot je Masha Gessen, ki so zaradi svojih nazorov glede bližnjevzhodnega konflikta v Nemčiji zdaj nezaželeni in onemogočeni.

"Navsezadnje so mene črtali v imenu nemške odgovornosti do holokavsta. Ta odgovornost bi morala veljati tudi za Jude. Ampak v Nemčiji je omejena na državno politiko aktualne izraelske vlade. Oznaka judofilski makartizem to kar dobro povzame. Način, kako utišati ljudi pod pretvezo, da podpirajo Jude," je povedala Fraser.

V intervjuju za Die Zeit je glede nemške odgovornosti do Judov zaradi holokavsta dejala, da se ta dolžnost napačno aplicira z izključitvijo vsakršne kritike izraelske vlade.

"Popolnoma se strinjam, da imajo Nemci glede holokavsta posebno odgovornost do Judov. A enačiti kritiko do izraelske vlade z antisemitizmom je preprosto narobe. In če lahko dodam, kot Judinja tudi jaz čutim posebno odgovornost. Ampak … to ne pomeni dati tej vladi biankomenico. Kar se dogaja v Gazi, se ne bi smelo dogajati – še posebej ne v mojem imenu. Najostreje zavračam enačenje Izraela in judovstva. Judovstvo ima bogato posvetno in predvsem univerzalistično tradicijo. Boli me, ko je zreducirano na aktualno hiper etno nacionalistično politiko Izraela," je dejala.

Na vprašanje, zakaj misli, da je univerza filozofinji Judith Butler leta 2016 kljub kritičnosti do Izraela gostovanje dovolila, pa: "V Nemčiji se je panika, da bi storili kaj narobe, povečala. Poleg tega vojna v Gazi zdaj krepi to vročičnost."

Odločitev "nezaslišana"

V pismu rektorju kölnske univerze Joybratu Mukherjeeju je predsednica univerze New School Donna E Shalala njegovo odločitev označila za "preprosto nezaslišano" in "žaljivo" in ga pozvala, naj ponovno razmisli.

Komentirala je tudi, da bi bil Magnus, filozof in znanstvenik iz 13. stoletja, po katerem je gostujoča profesura v Kölnu poimenovana, "zgrožen". Kot je poudarila, je New School v 30. letih "rešila intelektualce, ki so se vanjo zatekli pred nacisti", vključno s teoretičarko Hanno Arendt, psihologom Erichom Frommom in skladateljem Hannsom Eislerjem.