Foto: Reuters
Foto: Reuters

Čeprav Grenlandija ni del EU-ja, pa ima Bruselj velik interes za to samoupravno dansko ozemlje, še posebej za močno iskane surovine – največji otok na svetu ima namreč kar 25 od 34 surovin, ki jih EU potrebuje.

Med dvodnevnim obiskom je von der Leyen z dansko premierko Mette Frederiksen danes najprej odpotovala na Ferske otoke, v petek pa se bo odpravila na Grenlandijo, kjer bo v prestolnici Nuuk odprla nov urad Evropske komisije.

Obisk von der Leyen prihaja v času, ko se poteguje za drug mandat na čelu Evropske komisije. Komisar EU-ja za podnebno ukrepanje Wopke Hoekstra je ta teden dejal, da mora EU po volitvah pospešiti zelena prizadevanja.

Tomas Baert, posebni svetovalec von der Leyen za trgovino in mednarodna partnerstva, je dejal, da ima Grenlandija večino surovin, kot so redki zemeljski elementi in kovine, ki jih potrebuje za zeleni prehod. “Manjka nam dostop do nekaterih od teh materialov. Tako je ključnega pomena imeti partnerje, ki lahko predelajo, proizvedejo in kopljejo te surovine bistvenega pomena.”

"Grenlandija ima okoli 27 strateških in kritičnih surovin, ki smo jih definirali kot tiste ključnega in strateškega pomena za EU. Potencial je ogromen, edino vprašanje zdaj je, kako to udejanjimo. Smo še vedno na zelo zgodnji fazi, ko gre za proučevanje in potrebne naložbe."

Partnerstvo "s popolnim spoštovanjem"

Obisk von der Leyen sledi nekaj mesecev za tem, ko je Evropska komisija z Grenlandijo novembra podpisala partnersko pogodbo.

Baert pravi, da je pristop EU-ja "s popolnim spoštovanjem" do partnerice prinesel partnerstvo in znanje ter ustvaril vrednost za Grenlandce. "Naš cilj ni preprosto izkopati surovine in zbežati. To počnejo drugi akterji po svetu,” je zatrdil. "Še posebej Kitajska, oni uporabljajo ta model, ampak tudi drugi.”

Baert je še dejal, da je treba na obisk von der Leynove gledati kot na “geopolitičnega”, Grenlandiji pa sporočiti, da "čeprav niste del EU-ja, ste del Evrope”.

Grenlandska ministrica za trgovino in surovine Naaja H Nathanielsen je sporočila, da bo nov urad Evropske komisije "kot lokalna platforma za čezatlantsko sodelovanje med EU-jem in Grenlandijo ter bo gradil na že obstoječem obsežnem odnosu, ki ga imamo z EU-jem že desetletja".