Ledenik Pasterze (gorska veriga Grossglockner Veliki Klek). Foto: EPA
Ledenik Pasterze (gorska veriga Grossglockner Veliki Klek). Foto: EPA

V 45 letih bo Avstrija skoraj brez ledu, ledenikov ne bo več, opozarjajo pri avstrijski planinski zvezi. V zadnjem letu se je namreč vseh 93 opazovanih ledenikov umaknilo za skoraj 24 metrov, kar je rekordno, je povedal vodja službe za merjenje ledenikov Andreas Kellerer Pirklbauer. "V nekaj desetletjih avstrijskih ledenikov ne bo več. Morda je nekaj ostankov na zasenčenih lokacijah – morda na ledeniku Glockner na severovzhodni strani, na nekaterih območjih v dolini Ötztal."

Propadanja ledenikov zaradi podnebnih sprememb po mnenju strokovnjakov torej ni več mogoče ustaviti, do določenih pozitivnih rezultatov pa je mogoče priti na svetovni ravni.
"Da bi se to zgodilo že zdaj, bi morale začeti nastajati snežne zaloge v višjih legah ledenikov, da bi se ledeniki v naslednjih letih stabilizirali ali morda celo povečali. Ti sistemi potrebujejo desetletja in čas je potekel. To pomeni, da se ne da narediti ničesar več," je dejal eden od vodij službe za merjenje ledenikov Gerhard Lieb.

Najbolj se je umaknil osem kilometrov dolg ledenik Pasterze pod avstrijskim vrhom Grosssglockner (Veliki Klek), skrajšal se je za 203 metre in izgubil 14 milijonov kubičnih metrov ledu.

V Avstriji izginjajo ledeniki